vissza az összes hírhez
A 49. César-díjon tarolt az Egy zuhanás anatómiája

A 49. César-díjon tarolt az Egy zuhanás anatómiája

2024.02.24 Szerző Goldbeater

2024. február 23-án, pénteken a párizsi Olympia koncertteremben tartották meg a francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia (Académie des Arts et Techniques du Cinéma) 49. César-díj átadó ünnepségét. Nagy meglepetések nélkül idén a legtöbb díjat, köztük a fő kategóriában is, a tengerentúlon is nagyra értékelt francia sláger, Justine Triet rendezőnő Egy zuhanás anatómiája című filmje kapta. A gyanús haláleset kivizsgálásáról és annak egy anya és fia kapcsolatára gyakorolt hatásáról szóló dráma nem csak a legjobb rendező, forgatókönyv (Arthur Harari, Justine Triet) és vágás (Laurent Sénéchal) kategóriában nyert díjat, hanem Sandra Hüller színésznő és Swann Arlaud fiatal színész is díjat vihetett haza a filmben nyújtott alakításáért.

 

Thomas Cailley a The Animal Kingdom című sci-fi kalandfilmje szintén összesen öt kategóriában aratott sikert. A fantasy dráma, amelyben néhány ember egy különös járvány miatt hirtelen különböző állatfajokká kezd átalakulni, a legjobb operatőri munkáért, zenéért, hangért és speciális effektusokért kapott díjat. A legjobb férfi színész Arieh Worthalter lett a The Goldman Case című bírósági drámáért, a legjobb női mellékszereplő pedig Adèle Exarchopoulos a Je verrai toujours vos visages (All Your Faces) című filmért. A legjobb látványtervezés díját két kalandfilm kapta: A három testőr: D'Artagnan és A három testőr: Milady.

 

Az elmúlt év legígéretesebb fiatal színészei Raphaël Quenard (Chien de la casse - Junkyard Dog) és Ella Rumpf (Le Théorème de Marguerite - Marguerite's Theorem) lettek. Az akadémikusok a legjobb külföldi filmnek Monia Chokri rendezőnő A szerelem természete című kanadai romantikus vígjátékát, a legjobb dokumentumfilmnek pedig Kaouther Ben Hania tunéziai rendezőnő a Négy nővér című dokumentumfilmjét választották. Az idei Tiszteletbeli César-díjakat Agnès Jaoui francia színésznő, forgatókönyvíró és rendezőnő, illetve Christopher Nolan elismert amerikai rendező kapta, aki személyesen vette át a díjat Párizsban. A jelöltek és a díjazottak teljes listája a Díjak rovatunkban tekinthető meg, vagy közvetlenül ezen a linken.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Új Emmanuelle-film bővíti a szereplők körét

Új Emmanuelle-film bővíti a szereplők körét

2023.12.20

Az Emmanuelle című erotikus hangulatú, klasszikus dráma új változata a thaiföldi származású szerző, Emmanuelle Arsan tollából már egy ideje úton van a mozivásznakra. És bár Audrey Diwan rendezőnő (a… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)