vissza az összes hírhez
Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23 Szerző Goldbeater

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjkiosztó, azaz az Oscar-díj jelöltjeinek teljes listáját. És hogy milyen filmek lesznek idén versenyben a legrangosabb díjért? A 2023 legjobb filmjének járó fő kategóriában összesen tíz világalkotás szerepel, mégpedig az American Fiction, Egy zuhanás anatómiája, Barbie, Szegény párák, Maestro, Előző életek, Oppenheimer, Megfojtott virágok, Téli szünet és az Érdekvédelmi terület című filmek.

 

A legtöbb jelölést (összesen tizenhármat) a Christopher Nolan által rendezett Oppenheimer című epikus életrajzi film kapta, azt követi a Szegény párák című különös sci-fi vígjáték tizenegy jelöléssel, a harmadik helyen pedig Martin Scorsese elbeszélő korabeli krimidrámája, Megfojtott virágok áll tíz jelöléssel. A legjobb rendező kategóriában Justine Triet (Egy zuhanás anatómiája), Christopher Nolan (Oppenheimer), Yorgos Lanthimos (Szegény párák), Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület) és végül, de nem utolsósorban Martin Scorsese (Megfojtott virágok) nevét találjuk, aki nyolcvanegy évesen a valaha volt legidősebb filmalkotó, akit ebben a kategóriában jelöltek, és aki a legtöbb rendezői jelöléssel rendelkezik az Oscar-díj történetében.

 

A nemzetközi filmek közül idén az Io capitano című olasz dráma, az Érdekvédelmi zóna című brit dráma, a Tökéletes napok című japán-német vígjáték, A hó társadalma című spanyol túlélődráma és Das Lehrerzimmer (A tanári szoba) című német dráma szerzett jelölést, a legjobb animációs film kategóriában pedig A fiú és a szürke gém, Elemi, Nimona, Robotálmok, illetve a Pókember – A pókverzumon át című filmek indulnak. A legjobb dokumentumfilm díját idén a 20 Days in Mariupol, Bobi Wine: The People's President, The Eternal Memory, To Kill a Tiger és a Négy nővér című filmek szerezhetik be.

 

Kicsit más filmek listáját találjuk a legjobb vizuális effektek kategóriában, ahol a szavazáson a Godzilla Minus One, a Mission: Impossible Leszámolás Első Rész, a Napóleon, A galaxis őrzői vol. 3. és Az Alkotó című filmek kerültek be. A jelölések teljes listája megtekinthető a Díjak rovatunkban, vagy közvetlenül ezen a linken. A 2023-as Oscar-díjak átadóját 2024. március 10-én, vasárnap rendezik meg a hollywoodi Dolby Theatre teremben, Los Angelesben. A népszerű amerikai komikus, Jimmy Kimmel negyedik alkalommal vezeti a ceremóniát, a díjátadó élő közvetítését pedig az Egyesült Államokban az ABC televízió közvetíti.

 

Csak néhány nappal ezelőtt, egészen pontosan január 9-én tartották meg a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia égisze alatt az idei Governors Awards díjak átadóját, vagyis a filmművészethez való hozzájárulásért járó tiszteletbeli Oscar-díjaké. A három tiszteletbeli Akadémia díjat idén a legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és színész, Mel Brooks, a népszerű színésznő, Angela Bassett, valamint Carol Littleton amerikai vágó-szerkesztő kapta. A Jean Hersholt Humanitárius Díjat idén Michelle Satter, a Sundance Filmfesztiválhoz tartozó Sundance Intézet egyik alapítója kapta, amely fesztivál egyébként a napokban zajlik.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

2024.04.19

A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese (Nagymenők – Harminc év a maffia kötelékében, Casino) tavaly a Megfojtott virágok című filmmel elérte a sikert, és most ismét keresi a lehetőséget, hogy… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

Margot Robbie The Sims filmet készít

Margot Robbie The Sims filmet készít

2024.03.23

Margot Robbie (Babylon) sztárszínésznő és tehetséges producer számára a tavalyi év viszonylag izgalmas volt. A LuckyChap produkciós cége tavaly Barbie című filmet vitte a mozivásznakra, ami a tavalyi… (több)

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

A második Gladiátor rendkívül drága volt

A második Gladiátor rendkívül drága volt

2024.02.26

A tavalyi sztrájkok minden forgatásra voltak hatással. És minél nagyobb volt a produkció, valószínűleg annál jobban véreztek a stúdiók, amikor leállt a filmes munka. Tudja ezt Ridley Scott is, aki… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)