vissza az összes hírhez
96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11 Szerző Goldbeater

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen huszonhárom kategóriában díjazták a világ filmművészetének 2023-ban megjelent legkiemelkedőbb alkotásait, és természetesen a tehetséges alkotókat is kitüntették. Az Oscar-díjátadó ünnepség házigazdája immár negyedik alkalommal Jimmy Kimmel amerikai színész és komikus volt, a díjátadó ünnepség élő közvetítését pedig az Egyesült Államokban az ABC tévécsatorna sugározta.

 

A győztes film, ahogy arra sokan számítottak, a Universal Pictures stúdió lenyűgöző életrajzi filmje, az Oppenheimer lett. Az atombomba építőjéről szóló, csodálatosan feldolgozott dráma az év legjobb filmjének fő kategóriájában elnyert díj mellett Christopher Nolan rendezőnek hozott szobrot, Ludwig Göransson zeneszerzőnek, Jennifer Lame vágónak, Hoyte van Hoytema operatőrnek, és nem utolsósorban a fő- és mellékszereplő színészek, Cillian Murphy mint J. Robert Oppenheimer és Robert Downey Jr. mint Lewis Strauss számára. Nolan munkája összesen hét győzelmet hozott az idei Oscar-gálán.

 

Da'Vine Joy Randolph a Téli szünet című film női mellékszereplőjeként nyújtott alakításáért kapta a díjat. A legjobb női főszereplő díját másodszor is az amerikai sztár, Emma Stone kapta, idén a Szegény párák című filmben Bella Baxterként nyújtott alakításáért. Ez a kiemelkedő film további szobrokkal díjazta a legjobb díszlettervezést, jelmezeket és maszkokat is. A legjobb vizuális effektusok díja idén meglepő módon Japánba került, köszönhetően a Godzilla Minus One című katasztrófa sci-fi filmnek.

 

A legjobb eredeti forgatókönyv díját Arthur Harari és Justine Triet filmalkotók kapták a Franciaországban született az Egy zuhanás anatómiája című, nemzetközileg sikeres filmért, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot pedig Cord Jefferson kapta az American Fiction című keserű tragikomédiáért. A legjobb animációs film a legendás rendező, Hayao Miazaki japán fantasy filmje, A fiú és a szürke gém lett, a legjobb nemzetközi film pedig a brit Érdekvédelmi terület, amelyet a legjobb hangtervezésért is díjaztak. A dokumentumfilmek közül az Oscar-díjat a 20 Days in Mariupol című, az ukrajnai orosz agresszió szörnyű hatásait bemutató, megrázó film kapta. 

 

Wes Anderson texasi filmrendező is megszerezte élete első Oscar-díját a Netflix-en futó Henry Sugar csodálatos története című rövidfilmjéért. A tavalyi év üzleti szempontból legsikeresebb Barbie című filmnek egyetlen győzelemmel kellett beérnie az Oscar-díjkiosztón, mégpedig a legjobb eredeti dal kategóriában, a Billie Eilish és Finneas O'Connell "What Was I Made For?" című dalának köszönhetően. Az idei év összes nyertesének és jelöltjének teljes listája ezen a linken, vagy a Díjak rovatunkban tekinthető meg.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

Margot Robbie The Sims filmet készít

Margot Robbie The Sims filmet készít

2024.03.23

Margot Robbie (Babylon) sztárszínésznő és tehetséges producer számára a tavalyi év viszonylag izgalmas volt. A LuckyChap produkciós cége tavaly Barbie című filmet vitte a mozivásznakra, ami a tavalyi… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)