vissza az összes hírhez
77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19 Szerző Goldbeater

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült Királyságban bemutatott neves alkotásokat és azok alkotóit díjazták. Az est házigazdája David Tennant színész volt, az eseményen hírességek és tévénézők vettek részt. A Brit Akadémia tagjai által megszavazott győztes film minden különösebb meglepetés nélkül az Oppenheimer című nagyszabású életrajzi film lett.

 

Az atombomba kitalálójának történetét csodálatosan feldolgozó alkotás elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat Christopher Nolan számára, a legjobb fő- és mellékszereplőnek járó díjat Cillian Murphy és Robert Downey Jr. színészek számára, és a Universal üzleti szempontból sikeres filmje a zene (Ludwig Göransson), az operatőri munka (Hoyte van Hoytema) és nem utolsósorban a vágás (Jennifer Lame) kategóriájában is díjat kapott. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Da'Vine Joy Randolph színésznő kapta a Téli szünet című filmért, a legjobb női főszereplő pedig Emma Stone lett a Szegény párák című vígjátékért. A filmet a díszletért, a jelmezekért, a maszkokért és a speciális effektekért is elismerték.

 

A legjobb eredeti forgatókönyv díját az Egy zuhanás anatómiája című francia film kapta, míg a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában az American Fiction című tengerentúli vígjáték nyert. A legjobb nem angol nyelvű film és az év kiemelkedő brit teljesítménye Jonathan Glazer hátborzongató II. világháborús drámája, az Érdekvédelmi terület című film lett. A film, amely a koncentrációs tábor „falain kívül” játszódik, a legjobb hangtervezésért járó díjat is elnyerte. A legjobb dokumentumfilm a 20 Days in Mariupol című, szintén hátborzongató ukrán film lett.

 

Az év legjobb animációs filmje - nagyobb meglepetések nélkül - Hayao Miyazaki A fiú és a szürke gém című japán alkotása lett. A Brit Akadémia életműdíját Samantha Morton színésznő kapta, a brit filmművészethez való kiemelkedő hozzájárulásért járó díjat pedig June Givanni filmkurátor vehette át. Mia McKenna-Bruce színésznő, aki tavaly a Hogyan szexeljünk című filmnek köszönhetően vált ismertté, a 2023-as év feltörekvő sztárja lett. Az idei BAFTA-díj gála összes nyertesének és jelöltjének teljes listája megtekinthető a Díjak rovatunkban.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)