vissza az összes hírhez
Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24 Szerző POMO

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók "self-made jelensége", Barbenheimer volt, ami két látszólag egymástól eltérő filmet segített egyedülálló módon sikerre vinni. Ahogy tavalyi évben a Top Gun: Maverick és a második Avatar film tartotta felszínen a mozikat, úgy idén Barbie és Oppenheimer filmek tették ezt.
 
A 2023-as év a filmek minőségét tekintve is erős volt. Az Oppenheimer és a Megfojtott virágok filmek valószínűleg kemény csatát vívnak majd az Oscarért. Az „Oppie” elkápráztatta a tömegeket, megpecsételve Christopher Nolan zsenialitását, Kubrick mai kor utódjaként, aki egy nem túl vonzó forgatókönyvírói koncepcióból is képes lenyűgöző filmet csinálni. Martin Scorsese pedig epikusan eltalálta a szög fejét az amerikai történelem egy másik sötét témájával. Az amerikai kritikusok egyelőre inkább Scorsese rendezőre szavaznak, de az Oscar-díjról a filmesek döntenek. Nolan pedig még nem kapott Oscar-díjat a rendezésért.
 
Ha már az elmúlt év magas filmes színvonaláról beszélünk, említsük meg az összes európai díjat bezsebelő, Egy zuhanás anatómiája című precíz filmet, az Érdekvédelmi terület című sötét témájú filmet, amely minden alkalommal szorosan követi az Egy zuhanás anatómiája filmet, a Nicolas Cage szereplésével készült, figyelemre méltó, az Álmaid hőse című weird vígjátékot, A fattyú című történelmi drámát Mads Mikkelsennel, amely A rettenthetetlen című film dán változata, Lanthimos ellenállhatatlanul absztrakt Szegény párák című filmjét; a Parasztok című festői folklór-drámát, a Loving Vincent című film alkotóitól; Kaurismäki Hulló levelek című drámáját, amelyből nem hiányzik semmi, ami a klasszikus darabok bájához elengedhetetlen; az Előző életek című törékeny koreai-amerikai románcot; üde és szellemes fantasy-kalandot Dungeons & Dragons: Betyárbecsület címmel; sem az akcióműfajban referenciát jelentő negyedik John Wick-filmet, illetve ezúttal könnyedebb és forgatókönyv szempontjából jobban kidolgozott Mission: Impossible hetedik filmet. Az év vége legnagyobb meglepetése a filmrajongók körében a japán hagyományokra épülő drámai Godzilla -1.0 című film volt. A filmek egy része még fut, vagy hamarosan megjelenik a hazai mozikban is, ezért mindenképpen érdemes megnézni.
 
Az elmúlt évben több sikeres VOD-premiernek is örülhettünk, amelyek esetén sokszor kár, hogy nincs lehetőségünk a nagyvásznon is látni. Az intelligens tesztoszteron vizein magabiztosan evező Guy Ritchie mutatta be a zseniális The Covenant című filmjét; a matador színésznők, Annette Bening és Jodie Foster Jimmy Chin felügyelete alatt úszták át a lehetetlent is a Nyad című filmben; Matt Damon és Ben Affleck a Nike Air tornacipőkkel közelebb vittek minket a sikeres vállalkozáshoz az 1980-as évek Kaliforniájában; Taron Egerton pedig globális szinten a Tetris című film segítségével. Érdekes összehasonlítani David Fincher régóta várt A gyilkos című thrillerét is a debütáló Grant Singer által rendezett műfaji testvérével, Hidegvér cím alatt. Singer véleményem szerint túlszárnyalta Finchert. Majd meglátjuk, hogy a mozikban vegyes fogadtatásban részesült Scott Napóleon filmjének bővített változata hogyan teljesít majd VOD-platformon, és hogy Bradley Cooper Oscar-díjra vágyó Maestro című filmje magasabb értékelést ér-e el.
 
Vajon hasonlóan erős lesz a 2024-es filmév is? A már említett második Dűne film mellett az első negyedévben a Szellemirtók - A borzongás birodalma, áprilisban a Godzilla x Kong: Az Új Birodalom, májusban a Furiosa – Történet a Mad Maxből című film, A majmok bolygója: A birodalom című film és A kaszkadőr című film Ryan Gosling főszereplésével csábít majd minket a mozivásznak elé; júniusban a negyedik Bad Boys-film és a harmadik A Quiet Place: Day One film; a nyári szünetben pedig a harmadik Deadpool-film és a Kraven, a vadász - két Marvel-film, amelyek remélhetőleg egy nagyobb lökéssel indítják be a haldokló univerzumot. Augusztusban láthatjuk még az új Alien: Romulus című filmet, amely az Alien és az Aliens eseményei között játszódik (bázis kis Newt-tal?); szeptemberben Tim Burton elhozza nekünk az imádott klasszikus Beetlejuice film folytatását, és láthatjuk Scarlett Johanssont és Chris Hemsworth-t az új Transformers One című filmben. A producerek végre rájöttek, hogy a sztárok nélkül nem tudják feléleszteni a saga-t. A várva várt Joker: Folie à deux és a legalábbis számomra kifejezetten nem kívánt Gladiátor 2 (Ridley, tényleg van erre szükséged?) filmek zárják aztán a jövő évet a játékfilmes kasszasikerek mezőnyében.
 
A fent említett filmek bemutatását beharangozó naptári hónapok tájékoztató jellegűek, és még változhatnak. A listában nem említettem sok érdekes animációs filmet vagy kisebb, fesztiválos drámákat sem. Ez hosszú felsorolás lenne. És ezzel az éves bevezető cikkel szeretnék nektek csodálatos karácsonyi ünnepeket kívánni szeretteitek körében, és nagyon kellemes 2024-es évet. Természetesen olyan filmek és sorozatok a lehető legjobb kiválasztásával, amelyek érzelmekkel és tudással gazdagon és tartalmasan töltik meg a szabadidőtöket. Mi ezt tesszük értetek immár 22 éve. Köszönjük, hogy mindig szívesen látogattok weboldalunkat, és azt gazdagítjátok véleményekkel és kritikákkal. Hálából most egy új edukatív Műfajok szekcióval jelentkezünk, amely segít megismerkedni a filmművészet történetével, ugyanakkor naponta tájékoztat, hogy jelenleg melyik műfajban mi történik.
 
Még egyszer köszönöm, minden kollégának is, akik nap mint nap segítenek számotokra felépíteni ezt a film- és sorozatparadicsomot. Legyen ez mindannyiunk számára felszabadító menekülés a valóságtól és a benne ebben az évtizedben történt kellemetlen dolgok elől.
 
FilmBooster forever!

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Újabb Mad Max készül

Újabb Mad Max készül

2024.05.02

Alig néhány hét múlva visszatérhetünk a mozikban a látnok George Miller (Mad Max) által teremtett dinamikus világba. A Furiosa - Történet a Mad Maxből című film május 23-án érkezik a mozikba, vagyis… (több)

A Sony Stúdió elhalasztja a tervezett premiereket

A Sony Stúdió elhalasztja a tervezett premiereket

2024.04.27

Ha képregényfilmek rajongója vagy, és idén nyáron egy jó adag akciót vártál, akkor van számodra egy rossz hírünk. A Marvel Comics lapjairól származó Pókember szóló gonosztevője, a régóta várt és már… (több)

A 28 évvel később filmhez szereplőket keresnek...

A 28 évvel később filmhez szereplőket keresnek...

2024.04.25

Danny Boyle brit rendező (Napfény, Trainspotting) komolyan gondolja, hogy visszatér a 28 nappal később című, huszonkét évvel ezelőtti túlélőhorror filmjéhez és annak folytatásához, a 28 héttel később… (több)

A Fejnélküli lovas visszatér

A Fejnélküli lovas visszatér

2024.04.24

Fogd a kalapot, újra fejek fognak hullani. A félelmetes Fejnélküli lovas ugyanis visszatér a mozivásznakra, Washington Irving (1783-1859) New York-i író „Az Álmosvölgy legendája” című, eredetileg… (több)

Ryan Gosling hamarosan űrbe mehet

Ryan Gosling hamarosan űrbe mehet

2024.04.20

Egy újabb film vár ránk, amit sokan az év egyik legjobban várt filmjeként emlegetik. Legalábbis papírforma szerint. Az Amazon stúdió ugyanis előre tolja a Project Hail Mary című filmjét, amelyet… (több)

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

2024.04.19

A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese (Nagymenők – Harminc év a maffia kötelékében, Casino) tavaly a Megfojtott virágok című filmmel elérte a sikert, és most ismét keresi a lehetőséget, hogy… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)