vissza az összes hírhez
Az Oppenheimer uralta a 81. Golden Globe-díj átadóját

Az Oppenheimer uralta a 81. Golden Globe-díj átadóját

2024.01.08 Szerző Goldbeater

Január 7-én, vasárnap este tartották a kaliforniai Beverly Hillsben a 81. Golden Globe-díjátadót. A ceremónia műsorvezetője Jo Koy komikus volt, és a CBS csatorna élőben közvetítette az Egyesült Államokban. Az idei díjátadót nagy stílusban Christopher Nolan Oppenheimer című filmje uralta, amelynek rögtön öt kategóriában sikerült győzelemre váltania a jelölést, ideértve a legjobb film - dráma és a legjobb rendező kategóriáját. A tavalyi ünnepelt Barbenheimer programtandem második filmje, a Barbie című fantasy-vígjáték sem távozott üres kézzel, hiszen az újonnan bevezetett legjobb film/kasszasiker kategóriában nyert, és elhozta a legjobb eredeti dalnak járó díjat is a "What Was I Made For?" című dalért.

 

A legjobb film - vígjáték/musical kategóriában a szavazók Yorgos Lanthimos Szegény párák című filmjét választották, amely egyébként néhány nap múlva kerül a mozikba. A filmben nyújtott alakításáért Emma Stone színésznő is díjat kapott. A legjobb vígjáték/musical szereplője Paul Giamatti lett a The Holdovers című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb drámai szereplőnek járó díjat pedig Lily Gladstone kapta, a Megfojtott virágok című filmért. A Golden Globe-szobrocskát a legjobb drámai szereplő és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a szintén Oppenheimer filmben szereplő színészek, Cillian Murphy és Robert Downey Jr. kaptak.

 

Da'Vine Joy Randolph színésznőt a legjobb női mellékszereplőnek választották a The Holdovers című filmért. Ludwig Göransson zeneszerzői képességeinek köszönhetően a győztes Oppenheimer című film a legjobb zenéért járó díjat is elnyerte. A 2023-as év legjobb nem angol nyelvű filmje - különösebb meglepetés nélkül - az Egy zuhanás anatómiája című francia film lett, míg a legjobb animációs filmnek a japán Hayao Miyazaki által rendezett A fiú és a szürke gém című filmet választották. Az Egy zuhanás anatómiája című alkotás a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is elnyerte (Arthur Harari, Justine Triet).

 

A televíziós alkotások közül idén három egyértelmű győztes került ki. A legjobb drámasorozat kategóriában a díjat az Utódlás című sorozat nyerte el, A Mackó című sorozat a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat, a limitált minisorozatok közül pedig a Netflix a Balhé című vígjátékdrámája nyűgözte le leginkább a szavazókat. Idén többek között a népszerű komikus, Ricky Gervais ismét felhívta magára a figyelmet a Globe-díj eseményen, ezúttal nem a ceremónia műsorvezetőjeként, hanem az év legjobb stand-up előadásának újonnan létrehozott kategóriájában (Ricky Gervais: Armageddon) az egyik díjazottként. A díjazott filmek és filmalkotók teljes listája megtekinthető a Díjak rovatunkban, vagy közvetlenül ezen a linken.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

2024.04.19

A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese (Nagymenők – Harminc év a maffia kötelékében, Casino) tavaly a Megfojtott virágok című filmmel elérte a sikert, és most ismét keresi a lehetőséget, hogy… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

Játékfilm készül Bruce Springsteenről

Játékfilm készül Bruce Springsteenről

2024.04.09

A legendás amerikai rockénekes és gitáros Bruce Springsteen története egy játékfilmben lesz látható. A készülő film főként a zenész az 1982-es „Nebraska” című hatodik stúdióalbumának készítését… (több)

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

Margot Robbie The Sims filmet készít

Margot Robbie The Sims filmet készít

2024.03.23

Margot Robbie (Babylon) sztárszínésznő és tehetséges producer számára a tavalyi év viszonylag izgalmas volt. A LuckyChap produkciós cége tavaly Barbie című filmet vitte a mozivásznakra, ami a tavalyi… (több)

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)