vissza az összes hírhez
Az év legjobb filmjei az amerikai kritikusok szövetségei szerint

Az év legjobb filmjei az amerikai kritikusok szövetségei szerint

2023.12.27 Szerző Goldbeater

Minden évben a december az az időszak, amikor a legtöbb amerikai filmkritikus egyesülete és szövetsége közzéteszi az elmúlt év legjobb filmjeinek és alkotói teljesítményeinek rangsorát és díjait. December 1-jén itt olvashattátok, hogy a New York Film Critics Circle kritikusai melyik filmet választották az év legjobb filmjének (csak emlékeztetőül, a legjobb film szerintük a Megfojtott virágok című film volt. A teljes szöveg itt olvasható). De hogyan alakultak az eredmények az USA más pontjain, és vajon valamelyik film többször is szerepelt a listákon?

 

Ha még egy kicsit az Egyesült Államok keleti partján maradunk, a philadelphiai kritikusok az év legjobb filmjének a különlegesen bizarr Szegény párák című filmet, a legjobb rendezőnek pedig Yorgos Lanthimost választották. A legjobb animációs és egyben a legjobb külföldi film A fiú és a szürke gém című film lett, a legjobb dokumentumfilm pedig a 20 Days in Mariupol című, Ukrajnából érkező lesújtó riportfilm lett. A bostoni publicisták a legjobb filmnek az Alexander Payne által rendezett The Holdovers című drámát, a legjobb nem angol nyelvű filmnek pedig Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület című alkotását tartották. Washington D.C.-ben az American Fiction című dráma a 2023-as év legjobb filmje, a New Yorki-székhelyű National Board of Review szövetség szerint pedig ismét Scorsese Megfojtott virágok című filmje.

 

Ha gondolatban az Egyesült Államok közép-keleti része felé vesszük az irányt, a St. Louis Film Critics Association szerint az év legjobb filmje az Oppenheimer, a legjobb rendező pedig Christopher Nolan. A külföldi nevezések között a francia Justine Triet rendezőnő, Egy zuhanás anatómiája című film lett a nyertes, az animációs filmek között ismét A fiú és a szürke gém című film, a dokumentumfilmek között pedig a STILL: Michael J. Fox élete és az Amerikai szimfónia. Chicagóban a kritikusok a fő kategóriában a már említett Megfojtott virágok című filmet, a külföldi kategóriában pedig az Érdekvédelmi terület című filmet választották. A legjobb rendező Christopher Nolan lett.

 

A kontinens másik felén december 10-én tartották a Los Angeles Film Critics Association szövetség díjátadóját. A kaliforniai publicisták szerint az év legjobb filmje a Jonathan Glazer által rendezett (rendezésért is díjazott) Érdekvédelmi terület című háborús dráma lett, az idegen nyelvű filmek közül pedig ismét az idei filmes díjszezon európai örökzöldje, az Egy zuhanás anatómiája című francia film kapott elismerés. Az animációs alkotások kategóriájában ismét díjazták a legendás rendező, Hayao Miyazaki legújabb filmjét, A fiú és a szürke gém. Az összes díjazott alkotás és filmalkotó ezen a linken tekinthető meg.

 

A Florida Film Critics Circle Awards díjátadón a már említett japán animációs film, A fiú és a szürke gém, amely animációs kategóriában is nyert, meglepő módon a legjobb film lett. Todd Haynes a legjobb rendezőnek járó díjat kapta a legújabb May December című alkotásáért, a külföldi filmek közül pedig a már említett Egy zuhanás anatómiája című film ismét sikert aratott a floridai kritikusok körében. A legjobb dokumentumfilm a Frederick Wiseman rendezte Menus plaisirs - Les Troisgros lett, amely korábban a New York-i és Los Angeles-i kritikusoknál is díjazva lett. A díjazottak teljes listája itt tekinthető meg.

 

Ami az Egyesült Államokban a többi jelentős kritikusdíjat illeti, még hátravan a 29. Critics Choice Awards díjak kihirdetése (magát a ceremóniát 2024. január 14-én tartják, a jelölések listája ezen a linken tekinthető meg), és természetesen a 81. Golden Globe-díjátadó, amelyet a Hollywood Foreign Press Association szövetség rendez. A ceremóniára 2024. január 7-én kerül sor, és természetesen a jelölt filmek és filmesek listáját is megtekintheted a Díjak rovatunkban, vagy erre a linkre kattintva.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

2024.04.19

A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese (Nagymenők – Harminc év a maffia kötelékében, Casino) tavaly a Megfojtott virágok című filmmel elérte a sikert, és most ismét keresi a lehetőséget, hogy… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)