vissza az összes hírhez
38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11 Szerző Filmmaniak

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León régióban tartották. A gálaest házigazdája Ana Belén spanyol színésznő és énekesnő volt, illetve Javier Calvo és Javier Ambrossi, a sorozatokban szereplő színészek, rendezők és forgatókönyvírók, akik a Los Javis filmalkotói párost alkotják.

 

A 2023-as év legjobb spanyol filmje A hó társadalma című dráma lett, amelyet igaz történet ihletett, és amely a havas Andokban történt repülőgép-szerencsétlenség túlélőiről szól, akik több hónapot töltenek a hegyek között. A film tizenhárom jelöléséből tizenkettőt váltotta fel díjakra, és gyakorlatilag minden technikai kategóriát uralt, a zenétől és az operatőri munkától kezdve a vágáson át a hangig. A rendező, J. A. Bayona, aki a film társírója és producere is volt, a legjobb rendezőnek járó szobrocskát is elnyerte. A hó társadalma film világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, és január 4. óta elérhető a Netflix streaming szolgáltatásán.

 

Az est egyik nagy esélyese Estibaliz Urresola rendező és forgatókönyvíró A méhek húszezer fajtája című drámája volt, amely egy nyolcéves kislányról szól, aki saját családjában három nő sorsát szemléli, és válaszokat keres a nemi identitásával kapcsolatos kérdésekre. A film a díjátadó történetében a legtöbb jelöléssel debütáló alkotás lett, eddig a rekordot a J. A. Bayona rendezte 2007-es Árvaház című horrorfilm tartotta tizennégy jelöléssel. A méhek húszezer fajtája című film többek között a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában aratott sikert, Ane Gabarain színésznő pedig a mellékszereplőként nyújtott alakításáért kapott díjat. Ami a főszerepek színészi elismeréseit illeti, David Verdaguer részesült elismerésben a Saben aquell című zenés drámáért, Malena Alterio pedig a Que nadie duerma című horrorfilmért.

 

Az év legjobb spanyol animációs filmje a Robotálmok című film lett, amely a legjobb adaptált forgatókönyv díját is elnyerte, ami egy szavak nélküli film esetében meglehetősen érdekes. A legjobb külföldi, spanyol nyelvre szinkronizált film az Oscar-díjra jelölt chilei dokumentumfilm, a The Eternal Memory című film lett, míg a legjobb nem spanyol nyelvű európai film díját a Cannes-i győztes és öt Oscar-díj jelölést is elnyert francia film, az Egy zuhanás anatómiája kapta. Juan Mariné spanyol operatőr és filmrestaurátor 103 évesen érdemelte ki a megtisztelő elismerést. A filmiparban kiemelkedő személyiségeknek járó nemzetközi Goya-díjat immár harmadik alkalommal ítélték oda, most Sigourney Weaver színésznő kapta.

 

A díjazottak és jelöltek teljes listája az ezen a linken található Díjak szekcióban található, a korábbi évek díjazottjainak és jelöltjeinek teljes archívumával együtt.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Új Emmanuelle-film bővíti a szereplők körét

Új Emmanuelle-film bővíti a szereplők körét

2023.12.20

Az Emmanuelle című erotikus hangulatú, klasszikus dráma új változata a thaiföldi származású szerző, Emmanuelle Arsan tollából már egy ideje úton van a mozivásznakra. És bár Audrey Diwan rendezőnő (a… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)