vissza az összes hírhez
Az év LEGjobb filmjei és sorozatai a FilmBooster rangsora szerint

Az év LEGjobb filmjei és sorozatai a FilmBooster rangsora szerint

2023.12.31 Szerző Filmmaniak

Közeledik az év vége, így itt az ideje, hogy számba vegyük, hogy az idei év terméséből melyik filmek és sorozatok szerepeltek a legjobban a FilmBooster rangsorában, amelynek formáját semmi más nem befolyásolja, kizárólag a felhasználók általi értékelés. A tíz legjobb film közé idén nem csak a hazai mozikban és filmfesztiválokon bemutatott filmek kerültek be, hanem a VOD-szolgáltatásokon forgalmazott alkotások is.

 

Az első helyet a Marvel-univerzum animációs képregényében pókhálókat dobáló szuperhőse szerezte meg a Pókember – A pókverzumon át című filmben, amely egy tervezett trilógia középső része. Fantasztikus 88 százalékkal a ranglista 53. helyére küzdötte fel magát, megelőzve az alternatív univerzumokból érkező ellenfeleket. A második helyen egy másik animációs film, a Parasztok című lengyel dráma végzett, amely a 20. század eleji lengyel vidéki parasztok között élő fiatal lány sorsáról szóló híres regény alapján készült. A film, amely olyan munkaigényes módszerrel készült, amelyben az élőszereplős felvételeket kézzel festették nagyméretű olajfestményekre, a rangsorban a 185. helyen végzett. Az Oppenheimer című dráma, ami a történelem anyagilag legsikeresebb életrajzi filmje, amely az atombomba feltalálásáért felelős híres elméleti fizikus történetére összpontosít, bronzérmes helyen végzett.

 

A legújabb japán Godzilla Minus One című alkotásnak a negyedik helyre sikerült felküzdenie magát a rangsorban, pedig csak decemberben került a hazai mozikba. Ennek ellenére sokak az idei év egyik legjobb kasszasikerének ítélték. A cseh moziipar egyik képviselője, a Tomi, Polli és a varázsfény című animációs családi film is bekerült a top tízbe, amely a külföldi fesztiválok közönségének figyelmét is felkeltette. A másik két film, a férfi becsületről szóló brit-spanyol thriller, a The Covenant címmel és a Forgotten Love című lengyel korabeli dráma, csak VOD-szolgáltatásokon, azaz az Amazon Prime Videón és a Netflix-en volt elérhető. 

 

A rangsorban helyet kapott a Mission: Impossible Leszámolás Első Rész című akció-filmszéria folytatása is, amely várhatóan két év múlva lesz látható. A Cannes-i Arany Pálma-díjas az Egy zuhanás anatómiája című film és A fattyú című dán koprodukciós dráma is felkerült a listára, bár a hazai mozikban csak jövő év elején kerül forgalmazásra. Közvetlenül a vonal alatt a Hulló levelek és a Tökéletes napok című fesztiválfilmek végeztek, valamint a The Holdovers című amerikai film, amely az év vége felé sok néző számára karácsonyi meglepetés és kedvenc lett.

 

2023-as év legjobb játékfilmjei

1.     Pókember - A pókverzumon át

2.     Parasztok

3.     Oppenheimer

4.     Godzilla Minus One

5.     The Covenant

6.     Mission: Impossible Leszámolás Első Rész

7.     Tomi, Polli és a varázsfény

8.     Egy zuhanás anatómiája

9.     Forgotten Love

10.   A fattyú

 

Ami az idei év sorozatait illeti, a legjobban értékelt produkciók listáján A kék szemű szamuráj című amerikai animációs sorozat, amely egy fiatal harcos bosszújáról szól a történelmi Japánban, 90 százalékos eredménnyel a 34. helyen végzett. A rangsor második helyezettje az Anne Frank bújtatója című drámai korabeli sorozat lett, amely Anne Frank sorsát mutatja be, aki a második világháború idején Otto Frank üzletember titkárnője volt. A rangsor további helyeit ismét animációs sorozatok - az Oshi no ko és a Jigokuraku című japán alkotások, illetve a One Piece amerikai adaptációja foglalja el, amely ügyesen ültette át az eredeti animációs alkotásból ismert elemeket élőszereplős formába. A listán szerepel még A siló című amerikai sci-fi sorozat, a Scavengers Reign című animációs sci-fi sorozat, a Kopók című dél-koreai akciókrimi, a Ferry: A sorozat című belga-holland krimi-dráma, az Undercover sorozat spin-off verziója, valamint a Daisy Jones & the Six című amerikai zenés dráma, amely az azonos nevű együttes feloszlásáról szól az 1970-es években. A rangsort tehát a Netflix vezeti, amely a tíz legjobb sorozatból négyet mutatott be. A top tízről csak hajszál híján lemaradt például az 1670 című lengyel szatirikus sorozat és a The Last of Us című számítógépes játék amerikai adaptációja.

 

2023-as év legjobb sorozatai:

1.     A kék szemű szamuráj

2.     Anne Frank bújtatója

3.     Oshi no ko

4.     One Piece

5.     A siló

6.     Scavengers Reign

7.     Jigokuraku

8.     Kopók

9.     Ferry: A sorozat

10.   Daisy Jones & the Six

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

Johnny Depp visszatér a Jack Sparrow szerepében?

Johnny Depp visszatér a Jack Sparrow szerepében?

2024.03.06

Johnny Depp (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja) az utóbbi években meglehetősen turbulens időket éli. A korábbi párjával, Amber Heard színésznővel (Aquaman és az Elveszett Királyság) folytatott… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)