vissza az összes hírhez
Mire készül Nolan, és melyek voltak a kedvenc filmjei a tavalyi évben?

Mire készül Nolan, és melyek voltak a kedvenc filmjei a tavalyi évben?

2024.02.01 Szerző Jokolo

Ha az ember a világ egyik legsikeresebb és legtöbb díjjal büszkélkedő filmalkotó, akkor abban a kiváltságos helyzetben van, hogy a filmművészetről szóló kijelentéseit igen széles közönség nézi és követi. Így nemrégiben Christopher Nolan (Oppenheimer, Dunkirk) filmrendező meglehetősen nagy meglepetést okozott, amikor a nem túl meleg fogadtatásban részesült Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke című film premierje idején Zack Snydert (Az acélember, Zack Snyder: Az Igazság Ligája) dicsérte, mondván, hogy jelentős nyomot hagyott a szuperhősfilmek kategóriájában, melyek a mai napig az ő hatásából táplálkoznak. A brit rendező egyébként úriemberhez méltón és meglehetősen szűkszavú a más szerzőkre vonatkozó kritikával vagy dicsérettel. 

 

Annál inkább meglepnek dicsérő szavai az elmúlt év néhány projektjéről. Például Nathan Fielder és Benn Safdie The Curse (Oppenheimer, Good Time) című sorozat, amelyben Emma Stone (Szegény párák, Kaliforniai álom) alakította a főszerepet, annyira lenyűgözte őt, hogy az alkotópárossal leforgatott egy Q&A interjút, amelyet ő maga vezette, és a show-t olyasminek nevezte, amit még sosem látott a tévében. Ha pedig esetleg nem tudod, mit nézz meg, és a legavatottabb embertől akarsz tanácsot kapni, akkor Nolan a Time-nak adott interjújában két olyan filmet emelt ki az elmúlt évből, melyek nagyon felkeltették érdeklődését. Az első az Oscar-díjra jelölt Előző életek című film volt, amelyet csodás párkapcsolati filmként jellemzett. És marad is a kapcsolatoknál, hiszen a tavalyi év második kedvenc filmjének a Volt egyszer egy nyár című filmet választotta. A film hivatalos premierje már 2022 májusában Cannes-ban volt, de ezt elnézzük neki, hiszen a bombasztikus film például nálunk csak tavaly lett bemutatva. 

 

Azt tudjuk már, hogy filmjeinek hatalmas mértéke ellenére Nolan szereti a kis költségvetésű filmeket, amelyekkel maga is kezdte. De vajon ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye annak, hogy visszatér a gyökereihez, és a következő filmje kevésbé hatalmas lesz? Egyáltalán nem. Ugyanebben az interjúban azt mondta, hogy rendkívül kiváltságosnak érzi magát a Hollywoodban betöltött pozíciója miatt, és ezt továbbra is ki akarja használni. Filmjei a legbőkezűbb költségvetéssel és hatalmas díszletekkel büszkélkednek, ennek köszönhetően hatalmas látnivalót nyújthat a boldog nézőknek. És ezt meg is kívánja őrizni, mert nagy felelősséget érez, hogy továbbra is hatalmas költségvetésű kasszasikeres filmeket készítsen. Azt mondja, hogy tisztában van azokkal a lehetőségekkel, amelyekért más filmesek bármit megadnának. Úgyhogy ne várjunk tőle kisfilmeket. És ez jól hangzik. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)