vissza az összes hírhez
Bejelentették a jelöléseket a 81. Golden Globe-díjra

Bejelentették a jelöléseket a 81. Golden Globe-díjra

2023.12.11 Szerző Goldbeater

December 11-én, hétfőn bejelentették a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) által évente megrendezett 81. Golden Globe-díjkiosztó ünnepség jelöléseit, amelyen az elmúlt év legjelentősebb film- és televízió alkotásokat, illetve azok alkotóit ismerik el. Magára a díjátadóra 2024. január 7-én, vasárnap kerül sor a kaliforniai Beverly Hillsben található Beverly Hilton szállodában, és 1982 óta először ismét közvetíti élőben az Egyesült Államokban a CBS televíziós csatorna.

 

A játékfilmek közül idén a legtöbb jelölést a Warner Bros. stúdió sikeres Barbie című vígjátéka érdemelte ki. A film összesen kilenc kategóriában kapott elismerést. Csupán eggyel kevesebb jelölést kapott a konkurens Universal stúdió Oppenheimer című életrajzi filmje, a képzeletbeli harmadik helyen pedig a Searchlight Pictures stúdió által készített Szegény párák és a Paramount és az Apple Original Films koprodukciójában készült Megfojtott virágok filmek osztoztak (mindkettő hét jelöléssel). A tévés produkciók között a jelölések számát tekintve az Utódlás című sorozat vezet, összesen kilenc kategóriában sikerült említést kapnia.

 

A legjobb film - dráma fő kategóriában az Egy zuhanás anatómiája, a Megfojtott virágok, a Maestro, az Oppenheimer, az Előző életek és az Érdekvédelmi terület filmek helyezkedtek el. A másik fő kategóriában, a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában a Barbie, az American Fiction, az Air – Harc a legendáért, a The Holdovers, a May December és végül, de nem utolsósorban a Szegény párák filmeket találjuk. A legjobb nem angol nyelvű film kategóriában az Előző életek, az Érdekvédelmi terület és az Egy zuhanás anatómiája című filmek mellett pedig a finn Hulló levelek, az olasz Io capitano és a spanyol Society of the Snow filmeket.

 

A legjobb rendezőnek járó szobrocskáért Bradley Cooper (Maestro), Celine Song (Előző életek), Greta Gerwig (Barbie), Yorgos Lanthimos (Szegény párák), Christopher Nolan (Oppenheimer) és Martin Scorsese (Megfojtott virágok) filmrendezők versengenek. A legjobb drámai férfi színészi alakítás kategóriájában Leonardo DiCaprio (Megfojtott virágok), Cillian Murphy (Oppenheimer), Bradley Cooper (Maestro) és Andrew Scott (All of Us Strangers), a legjobb női színészi alakítása kategóriájában pedig Sandra Hüller (Egy zuhanás anatómiája), Lily Gladstone (Megfojtott virágok), Annette Bening (Nyad) és Cailee Spaeny (Priscilla) szerepel a jelöltek között.

 

A színészek közül Timothée Chalamet (Wonka), Emma Stone (Szegény párák), Jeffrey Wright (American Fiction), Margot Robbie (Barbie), Paul Giamatti (The Holdovers), Jennifer Lawrence (Semmi baj) és Nicolas Cage (Álmaid hőse) szintén említést érdemeltek ki a vígjátékban vagy musicalben nyújtott alakításukért. A mellékszereplő kategóriában Julianne Moore, Robert De Niro, Willem Dafoe, Robert Downey Jr., Emily Blunt, Jodie Foster és Mark Ruffalo kapott jelölést. A legjobb zene kategóriában Jerskin Fendrix (Szegény párák), Ludwig Göransson (Oppenheimer), Jo Hisaishi (A fiú és a szürke gém), Mica Levi (Az érdekvédelmi terület), Daniel Pemberton (az animált Pókember) és nem utolsósorban a nemrég elhunyt Robbie Robertson (Megfojtott virágok) zeneszerzők kaptak jelölést.

 

Emellett két új kategória is indul az idei díjátadón. Az első a kissé ellentmondásos „Cinematic and Box Office Achievement” (szabad fordításban: „Film- és kasszasiker”) díj, a második díj pedig egy komikus televíziós stand-up előadás során nyújtott legjobb teljesítményéért jár. A 81. Golden Globe-díjkiosztó minden új és régi kategóriáját, valamint a jelölt filmek és filmalkotók teljes listáját megtekintheted a Díjak rovatunkban, vagy közvetlenül ezen a linken.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

2024.04.19

A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese (Nagymenők – Harminc év a maffia kötelékében, Casino) tavaly a Megfojtott virágok című filmmel elérte a sikert, és most ismét keresi a lehetőséget, hogy… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

Scarlett Johansson dinoszauruszok között?

Scarlett Johansson dinoszauruszok között?

2024.03.25

Az idő könyörtelenül rohan, és a dinoszauruszcsalád új tagja egyre közelebb van. A Jurassic Park filmszéria következő része ugyanis még mindig hivatalosan jövőre, július 2-án érkezik, és egyelőre… (több)

Margot Robbie The Sims filmet készít

Margot Robbie The Sims filmet készít

2024.03.23

Margot Robbie (Babylon) sztárszínésznő és tehetséges producer számára a tavalyi év viszonylag izgalmas volt. A LuckyChap produkciós cége tavaly Barbie című filmet vitte a mozivásznakra, ami a tavalyi… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)