vissza az összes hírhez
Az Egy zuhanás anatómiája című film tarolt a 36. Európai Filmdíjon

Az Egy zuhanás anatómiája című film tarolt a 36. Európai Filmdíjon

2023.12.10 Szerző Goldbeater

December 9-én, szombaton Berlinben került sor a 36. Európai Filmdíjak ünnepi átadására, amelyet minden évben a német székhelyű Európai Filmakadémia rendez. Nagy meglepetések nélkül az est győztes filmje az Egy zuhanás anatómiája című francia dráma lett, amely hat kategóriában is díjat nyert, nevezetesen az év legjobb európai filmje, a legjobb rendező (Justine Triet), a legjobb színésznő (Sandra Hüller), a legjobb forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriájában. Végül, de nem utolsósorban a film elnyerte az Európai Egyetemek díját is. Miután Cannes-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat és sok más rangos díjat, az Egy zuhanás anatómiája című film lassan, de biztosan az idei Oscar-szezon egyik európai esélyesé válik. 

 

A legjobb színész Mads Mikkelsen lett A fattyú című történelmi drámában nyújtott alakításáért, amiért az Akadémia az operatőri munkát és a jelmezeket is díjazta. A legjobb maszkok és speciális effektek kategóriájában a spanyol La sociedad de la nieve című film nyert. A legjobb európai dokumentumfilmnek a Smoke Sauna Sisterhood című filmet választották, a legjobb animációs filmnek pedig a Robot Dreams című spanyol filmet, az év felfedezésének járó FIPRESCI-díjat pedig a Hogyan szexeljünk című brit dráma kapta.

 

Az akadémisták idén Isabel Coixet spanyol rendezőnek ítélték oda díjat a filmművészethez való hozzájárulásáért, az életműdíjat a nyolcvanhat éves Vanessa Redgrave brit színésznő kapta, a tiszteletdíjat pedig Tarr Béla magyar rendező. A díjazott filmek és filmalkotók teljes listája a jelöltekkel együtt megtekinthető a Díjak rovatunkban, vagy közvetlenül ezen a linken.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

38. Premios Goya - eredmények

38. Premios Goya - eredmények

2024.02.11

2024. február 10-én, szombaton adták át a jubileumi spanyol Goya filmdíjakat. Az ünnepségre Valladolid városában került sor, és ez volt az első alkalom, hogy a díjakat a spanyol Kasztília és León… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Új Emmanuelle-film bővíti a szereplők körét

Új Emmanuelle-film bővíti a szereplők körét

2023.12.20

Az Emmanuelle című erotikus hangulatú, klasszikus dráma új változata a thaiföldi származású szerző, Emmanuelle Arsan tollából már egy ideje úton van a mozivásznakra. És bár Audrey Diwan rendezőnő (a… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)