vissza az összes hírhez
A Velencei Filmfesztiválon átadták a díjakat

A Velencei Filmfesztiválon átadták a díjakat

2023.09.09 Szerző Goldbeater

Szeptember 9-én, szombaton került sor az augusztus 30-án kezdődött 80. jubileumi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségére. Az ünnepségen többek között kihirdették a nyertes filmeket, amelyekről a népszerű amerikai filmalkotó, Damien Chazelle által vezetett kilenctagú zsűri döntött. Az idei fesztivál győztes filmje és a fő verseny Arany Oroszlán-díj nyertese Yorgos Lanthimos görög rendező legújabb, a Szegény párák című filmje lett, Emma Stone főszereplésével. A klasszikus Frankenstein-történet modern és eredeti feldolgozása, amely igen lelkes kritikai visszhangot kapott, jelenlegi hírek szerint jövő év január végén kerül a hazai mozikba. Remélhetőleg van mire örömmel várnunk.

 

A zsűri nagydíját Ryűsuke Hamaguchi rendező Aku wa sonzai shinai (Evil Does Not Exist) című japán drámája kapta. A legjobb rendező az olasz Matteo Garrone lett, az Io capitano című filmjéért. A legjobb férfi színésznek járó Coppa Volpi-díjat Peter Sarsgaard amerikai színész kapta, Michel Franco Memory című koprodukciós drámájáért, a legjobb színésznő díját pedig a huszonhat éves Cailee Spaeny kapta, Sofia Coppola rendezőnő Priscilla című drámájában alakított főszerepért. A zsűri különdíját pedig Agnieszka Holland kapta legújabb alkotásáért, a The Green Border című filmjéért, az Orizzonti szekció legjobb filmje pedig a Reisz Gábor rendezte Magyarázat mindenre (Explanation for Everything) című magyar-szlovák dráma lett.  

 

Az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál életművéért járó tiszteletbeli Arany Oroszlán-díjat Tony Chiu-wai Leung hongkongi színész és Liliana Cavani, olasz rendezőnő és forgatókönyvíró kapta. A Velencei Filmfesztivál összes díjazottjának teljes listája megtekinthető a Díjak szekcióban, vagy erre a linkre kattintva.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Paramount sok új projektet jelentett be

A Paramount sok új projektet jelentett be

2024.04.12

Ha valamelyik hollywoodi stúdió igazán nagy energiával volt jelen az idei CinemaCon konferencián Las Vegasban, és a világ minden tájáról érkező filmesek előtt minél jobb fényben akart bemutatkozni,… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

A Rózsák háborúja új változatot kap

A Rózsák háborúja új változatot kap

2024.04.02

Készüljünk fel egy jó adag eszkalálódó házastársi viszályra a nagyvásznon, ugyanis a Searchlight Pictures stúdió Warren Adler amerikai író „A Rózsák háborúja” című könyvének új feldolgozásán dolgozik… (több)

96. Academy Awards - eredmények

96. Academy Awards - eredmények

2024.03.11

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Los Angeles-i Dolby Színházban tartották az Amerika Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilencvenhatodik Oscar-díjkiosztó ünnepségét, amelyen összesen… (több)

77. BAFTA-díjak - eredmények

77. BAFTA-díjak - eredmények

2024.02.19

2024. február 18-án, vasárnap a londoni Southbank Centre Royal Festival Halljában rendezték meg a 77. Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjátadóját, amelyen a 2023. évben az Egyesült… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

2024.05.08

Kétségtelenül sok olyan filmszéria létezik, amelynek folytatását a nézők örömmel látnák. Minden új pletykával, ami egy közkedvelt filmszéria lehetséges folytatásáról szól, a reményeik egyre nőnek, és… (több)