vissza az összes hírhez
George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10 Szerző Goldbeater

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal megrendezett záróünnepségen kerül sor, ahol a Star Wars filmszéria alkotója személyesen megjelenik. A tiszteletbeli Arany Pálma-díj bejelentésekor a fesztivál szóvivői méltatták Lucast, amiért a kilenc részes saga révén - amelyből négy részt ő maga rendezett - hollywoodi birodalmat épített, valamint a technológia iránti olthatatlan szenvedélyéért, amely a vizuális effektusok iparának egyik úttörőjévé tette. A filmtörténelemben kitörölhetetlen nyomot hagyó alkotó az idei cannes-i fesztivál végén 80 éves lesz, születésnapját 2024. május 14-én, a rangos francia fesztivál kezdetének napján ünnepli. 

 

Már április 11-én, csütörtökön Párizsban sajtótájékoztatón jelenti be a fesztivál főnöke, Thierry Frémaux és az elnökasszony, Iris Knobloch az idei főverseny hivatalos válogatását. Hamarosan kiderül tehát, hogy mely filmek versenyeznek idén a fődíjért. A programból azonban egyelőre legalább azt tudjuk, hogy a nyitófilm Quentin Dupieux (Daaaaaali!) francia rendező és zenész új vígjátéka lesz Le Deuxième acte (The Second Act) címmel, Léa Seydoux, Vincent Lindon és Louis Garrel főszereplésével. Emellett már megerősítették Kevin Costner kétrészes Horizon: An American Saga című westerneposzát, valamint George Miller Furiosa - Történet a Mad Maxből című akció sci-fijét, amely a jól ismert filmszéria folytatása lesz. A Warner Bros. stúdió idén tehát sokat fog Cannes-ban aratni. Mindkét alkotást természetesen a fő versenyprogramon kívül vetítik majd.

 

Maga Thierry Frémaux a Variety hírportálnak adott interjújában elmondta, hogy a hollywoodi kasszasikerek bemutatásával idén Cannes-ban megpróbálja kompenzálni az amerikai filmesek kisebb részvételét, akiknek munkái a hollywoodi színészek és forgatókönyvírók tavalyi sztrájkja miatt érezhetően kevesebben szerepelnek az idei programban. Hozzátette, hogy Francis Ford Coppola (A Keresztapa I., Apokalipszis most) nagy érdeklődéssel várt Megalopolis című utópisztikus sci-fijét is igyekszik elhozni Cannes-ba. Ez a részvétel, illetve a film bemutatója azonban még semmilyen formában nincs megerősítve, maga F. F. Coppola ezekben a napokban még mindig sokat dolgozik a nagy műve forgalmazási stratégiáján, amelybe saját zsebből is rengeteg pénzt pumpált, így minden bizonnyal nagyon óvatos lesz, hova is engedi az alkotását.

 

Egy másik film, amelyet a Frémaux szívesen látna a programban, Yorgos Lanthimos (Szegény párák) Kinds of Kindness című filmje. Az interjúban elismerte azt is, hogy eredetileg a Dűne: Második rész című látványos filmet próbálta Cannes-ban bemutatni. Ebben az esetben azonban már tudjuk, hogy végül mi lett a vége. A stúdió nem akart májusig várni. Az azonban kétségtelen, hogy ettől még egyértelmű, hogy Európa legrangosabb fesztiváljának idei programjában rengeteg sok mindenre lehet majd számítani. És mit mondhatnánk végezetül? A 77. Cannes-i Filmfesztivál 2024. május 14. és 25. között kerül megrendezésre, a fesztivál fő versenyprogramjának zsűrielnöke pedig idén a népszerű amerikai rendezőnő és forgatókönyvírónő, Greta Gerwig (Barbie, Kisasszonyok) lesz.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újabb Mad Max készül

Újabb Mad Max készül

2024.05.02

Alig néhány hét múlva visszatérhetünk a mozikban a látnok George Miller (Mad Max) által teremtett dinamikus világba. A Furiosa - Történet a Mad Maxből című film május 23-án érkezik a mozikba, vagyis… (több)

Denis Villeneuve és atomháború?

Denis Villeneuve és atomháború?

2024.04.06

Miközben a Dűne: Második rész című film több mint egy hónappal a bemutató után is sikeresen küzd a mozikban a közönségért, és jelenleg valamivel több mint 630 millió dolláros bevétellel rendelkezik… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)