vissza az összes hírhez
Mely filmek versenyeznek az Arany Pálma-díjért Cannes-ban?

Mely filmek versenyeznek az Arany Pálma-díjért Cannes-ban?

2024.04.14 Szerző Goldbeater

Április 11-én, csütörtökön a párizsi UGC Normandie moziban tartott sajtótájékoztatón bejelentették a 77. cannes-i filmfesztivál hivatalos filmválogatását. Iris Knobloch elnökasszony és Thierry Frémaux fesztiváligazgató ismertette, hogy pontosan egy hónap múlva milyen filmeket láthat a közönség a cannes-i filmfesztiválon. Ahogy néhány napja itt olvashattátok, a francia Riviérán ott lesz George Miller a Furiosa, és Kevin Costner a kétrészes Horizon: An American Saga című filmjével, de mindkét alkotás versenyen kívül lesz. De milyen filmek kápráztatják el idén a közönséget a fő versenyben? Összesen tizenkilenc ilyen alkotást hoztak nyilvánosságra, és Frémaux utalt arra, hogy a közeljövőben ez még néhány további filmmel bővülhet, így a kiválasztott filmek száma akár huszonkettőre emelkedhet.

 

Az idén például az elismert Paolo Sorrentino (A nagy szépség) Parthenope című költői filmjével száll versenybe a fődíjért. Az olaszországi Nápolyban és Capri szigetén forgatott fantáziadráma főszereplője Gary Oldman brit színész. Paul Schrader (A hitehagyott) díjazott amerikai rendező és forgatókönyvíró filmográfiáját az Oh, Canada című alkotás képviseli az idei fesztiválon, amely annak a több tízezer amerikai egyikének története, akik Kanadába menekülve kerülték el a vietnami katonai szolgálatot. Richard Gere, Jacob Elordi és Uma Thurman lesznek a főszereplők. Brazíliából érkezik Cannes-ba Karim Aïnouz filmrendező (Egy nő láthatatlan élete) Motel Destino című új thrillerével, amely két fiatal rendhagyó szerelmi történetét meséli el, akiknek életére két különböző érdeklődésű csoport tör. 

 

Sean Baker amerikai független filmes (Floridai álom) bemutatja az Anora című vígjátékot, amely egy szexmunkás kalandjairól szól, és amelyet New Yorkban és Las Vegasban forgattak. Jacques Audiard (Ahol a nap felkel Párizsban) Emilia Perez című krimivígjátékában Zoe Saldana egy ügyvédnőt alakít, aki váratlan ajánlatot kap egy rettegett kartellfőnöktől, hogy szakmai tudásával segítse őt nyugodt nyugdíjas éveibe. Az iráni származású rendező, Ali Abbasi (Szent pók) is biztosan nagy feltűnést kelt majd a The Apprentice című filmjével, amelyben Sebastian Stan színész fiatalkori Donald Trumpot alakít, aki a hetvenes-nyolcvanas években kezdi építeni ingatlanbirodalmát. A válogatásban szerepel még egy korszakos dráma is, több ország koprodukciójában készült Grand Tour című film. Ebben portugál Miguel Gomes a különvált jegyespár történetét meséli el 1917-ben Rangoonban.

 

David Cronenberg (A jövő bűnei) kanadai kultrendező a fő versenyprogramban nagy műfaji változatosságot biztosít legújabb, The Shrouds című horror-thrillerével, amelyben Vincent Cassel egy látnok üzletember szerepében ledönti az élet és halál közötti határt. Coralie Fargeat francia rendezőnő (A bosszú) szintén Cannes-ban mutatja be új filmjét. Margaret Qualley, Dennis Quaid és Demi Moore lesz a főszereplője a The Substance című titokzatos horrorfilmjének. Magnus von Horn (Sweat) svéd filmrendező Pigen med nǻlen (The Girl with the Needle) című filmjét sötét hangulatú, borzalmas igazságokról szóló meseként jellemzik. Amint azt már egy ideje sejteni lehetett, és ahogyan korábban maga Thierry Frémaux is finoman utalt rá, a legendás rendező, Francis Ford Coppola (A Keresztapa I.) mégiscsak ott lesz a fő versenyben, méghozzá a régóta készülő Megalopolis című látványos sci-fi filmjével, amelyben Adam Driver Caesar építész szerepében egy pusztító katasztrófa utáni New York utópisztikus változatát építi fel.

 

Andrea Arnold brit rendezőnő (American Honey) bemutatja a rendhagyó Bird című családi drámát, amelynek főszerepeiben a méltán elismert Barry Keoghan és Franz Rogowski láthatók. A francia filmművészet a fő versenyben Agathe Riedinger rendezésében készült Diamant brut, Christophe Honoré a Marcello Mio és Gilles Lellouche a L'Amour of című filmjével képviselteti magát. Kirill Serebrennikov orosz rendező Limonov: The Ballad of Eddie című drámáját mutatja be, amely a Ben Whishaw által alakított Eduard Limonov szovjet író és disszidens élettörténetéről szól. Payal Kapadia indiai rendezőnő az All We Imagine as Light című drámával száll a versenybe, Zhangke Jia kínai filmrendező pedig a Caught by the Tides nemzetközi című filmjével. Végül a fő versenyprogram válogatását egyelőre az utóbbi évek filmes díjainak egyik fő sztárja, a rendkívül tehetséges görög rendező, Yorgos Lanthimos (Szegény párák) zárja, aki ezúttal a Kinds of Kindness című, sztárokkal teli antológiát mutatja be a fesztivál közönségének és zsűrijének.

 

A filmek sorát elnézve nem kétséges, hogy valóban nagyon erős évnek nézünk elébe. A Greta Gerwing (Barbie) rendezőnő által vezetett zsűrinek nem lesz könnyű dolga a győztes kiválasztásában. Az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyfilmjeinek teljes listája (beleértve az Un certain regard szekciót is) már megtekinthető a Díjak rovatunkban. Maga a várva várt 77. Cannes-i Filmfesztivál egy hónap múlva, 2024. május 14-én kezdődik, és május 25-ig tart, amikor kiderül, hogy végül melyik filmkészítők vihetik haza az Arany Pálmát legújabb munkájukért. Egyelőre csak annyit tudunk biztosan, hogy a legendás amerikai rendező, George Lucas vihet haza Kaliforniába a záróünnepségen átadásra kerülő tiszteletbeli Arany Pálma-díjat, ahogyan arról néhány napja itt írtunk. Drukkoljunk, hogy az idei versenyfilmek közül legalább néhány hamarosan látható legyen a hazai moziforgalmazásban is!

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újabb Mad Max készül

Újabb Mad Max készül

2024.05.02

Alig néhány hét múlva visszatérhetünk a mozikban a látnok George Miller (Mad Max) által teremtett dinamikus világba. A Furiosa - Történet a Mad Maxből című film május 23-án érkezik a mozikba, vagyis… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

A negyedik Star Trek talán mégiscsak megérkezik

A negyedik Star Trek talán mégiscsak megérkezik

2024.03.28

A Star Trek filmszéria-reboot filmes folytatását, amely a Star Trek: Mindenen túl című harmadik részt követné, már többször bejelentették anélkül, hogy a munkálatok bármilyen módon előre haladnának.… (több)

Az Eufória harmadik évada gondban van

Az Eufória harmadik évada gondban van

2024.03.26

Tavaly novemberben, az HBO istálló következő projektjeinek bemutatásakor a cég képviselői azzal büszkélkedtek, hogy a sikeres Eufória sorozat harmadik szériája zöld utat kapott, és valamikor 2025-ben… (több)

A Fantastic Four szereposztása megerősítve

A Fantastic Four szereposztása megerősítve

2024.02.15

Nem volt ugyan nagy titok, de hivatalosan sem erősítették meg. Ez tegnap, Valentin-napon megváltozott, amikor a Marvel stúdió bejelentette a Fantastic Four című film végleges szereposztását. Pedro… (több)

Coen fivérek egy véres horrorfilmre készülnek

Coen fivérek egy véres horrorfilmre készülnek

2024.01.30

Öt év telt el azóta, hogy a Coen testvérek, tehetséges alkotópáros utoljára közös filmet készített, a Netflix streaming szolgáltatása számára gyártott Buster Scruggs balladája című westernfilmet. A… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)