vissza az összes hírhez
Miért húzódik el a sztrájk?

Miért húzódik el a sztrájk?

2023.09.11 Szerző dO_od

A hollywoodi forgatókönyvírók és színészek már jó ideje sztrájkolnak, és a helyzet kezd viszonylag komollyá válni. Mindkét fél - a szakszervezetek és a nagy stúdiók is - szenvednek, és mindkét fél tudja, hogy minél hamarabb meg kell állapodniuk. Jelenleg úgy tűnik, hogy a legnagyobb akadályt az AMPTP-vel, vagyis a Film- és televíziós producerek szövetségével folytatott tárgyalások jelentik, amely a stúdiókat hivatott képviselni. Csakhogy tagjai között ott vannak a Netflix, az Apple és az Amazon képviselői is, és ezek a cégek, amelyek a filmeket és sorozatokat inkább tartalomnak tekintik, mint bármi másnak, jelenleg a sztrájk egyedüli haszonélvezői.

 

A The Hollywood Reporter hírportál szerint a klasszikus stúdiók, például a Paramount és a Universal több vezető képviselője máris úgy nyilatkozott, hogy engedményeket és jóval nagyobb kompromisszumokat tudnak elképzelni a szakszervezetek követeléseinek teljesítése érdekében. Sőt, ők is tisztában vannak azzal, hogy végső soron ez őket anyagilag nem fogja jelentősen érinteni. Azonban az AMPTP néhány konkrét területen hajthatatlan, ami az olyan technológiai óriások érdekeit szolgálhatja, mint a Netflix, amelynek részvényei a sztrájk kezdete óta az egekbe szöktek - ellentétben Disney-vel és társaival.

 

Jelenleg tehát elképzelhető, hogy a klasszikus stúdiók leválnak az AMPTP szervezettől, és saját megállapodásokat kötnek mind az írókat képviselő WGA szervezettel, mind a színészek érdekeit képviselő SAG-AFTRA szervezettel, hogy a produkciók nagy része újra elindulhasson. Ezen a ponton a nagy streaming cégek magukra maradnának, ami tovább gyengítené az alkupozíciójukat, és valószínűleg fel kellene hagyniuk számos törekvésükkel mind az AI-területén, mind a legnépszerűbb műsorok alkotóinak járó tisztességes reziduális díjak területén. Akárhogy is, most úgy tűnik, hogy a stúdiók elvesztették ezt a harcot, és csak idő kérdése, hogy mikor tesznek eleget mindkét szakszervezet követelései nagy részének - ahogyan azt időközben már több, jóval kisebb független filmes cég is megtette.

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

2024.05.08

Kétségtelenül sok olyan filmszéria létezik, amelynek folytatását a nézők örömmel látnák. Minden új pletykával, ami egy közkedvelt filmszéria lehetséges folytatásáról szól, a reményeik egyre nőnek, és… (több)