vissza az összes hírhez
A filmművészet óriásai vegyes reakciókat váltanak ki Cannes-ban

A filmművészet óriásai vegyes reakciókat váltanak ki Cannes-ban

2024.05.21 Szerző Jokolo

A jégkorong-kommentátorokon kívül valószínűleg egész Európában a legtöbbet dolgozó emberek jelenleg azok a szerencsések, akik Cannes-ban stopperórát tartanak, és azt mérik, hogy melyik film vége után meddig tart a vastaps. Úgy tűnik, ez az egyetlen kritérium, amelyből meg lehet állapítani, hogy egy adott film mennyire volt sikeres a világ egyik legnagyobb filmfesztiválján. Mindenhol olvashatjuk, hogy olyan filmlegendák, mint Kevin Costner (Farkasokkal táncoló) vagy Francis Ford Coppola (A Keresztapa I., Apokalipszis most – A végső vágás) várva várt filmjei hét vagy tizenegy percig tartó álló ovációt kaptak. Ha azonban a lelkes néző többet szeretne megtudni a szóban forgó filmek minőségéről, meg kell néznie az egyes kritikusok reakcióit is. Ők pedig már nem annyira lelkesek.

 

Mindkét filmalkotó nagy várakozással érkezett a fesztiválra olyan projektekkel, amelyekbe ők maguk is jelentős összegeket fektettek be, és tekintettel a két filmes titán hatalmas filmográfiájára, az elvárások a maximumra voltak emelve. Kevin Costner a Horizont: Egy amerikai eposz című álomwestern-sorozatának első részével érkezett, amelybe több tízmillió dollárt fektetett be saját zsebből, és négy részt tervez a nézők elé vinni. Tekintettel azonban a téma megközelítésére, az első film a háromórás játékideje ellenére állítólag csak annyit tesz, hogy felvázolja a saga során felbukkanó néhány tucat szereplő történetét anélkül, hogy a hosszúra nyúlt western bármiféle lezárással rendelkezne. A film így a hírek szerint önállóan nem állja meg a helyét, csupán expozícióként funkcionál, ami aligha fogja a nézőket a mozikba vonzani. Ezért elképzelhető, hogy Costner, aki a régi világ szemléletének szerelmese, nagyot fog koppanni.

 

Reakciók a westernfilmjére azonban közel sem voltak olyan viharosak, mint a Coppola sztárokkal teli Megalopolis című filmjére, amelyet a végén sokáig tapsoltak, de talán inkább megkönnyebbülés jeléül a több mint negyven évig tartó készületek miatt. Az ikonikus rendező, aki állítólag arra kényszerítette a statisztákat, hogy csókolózzanak vele, miközben forgatás közben pszichoaktív szereknek hódolt, állítólag túl sok témát tett bele a forgatókönyvbe, aminek irányítása kicsúszott a kezeiből. A mértéktelen elbeszélés így állítólag nagyszerű színészekkel büszkélkedhet, de a hatása nem konzisztens, ezért a filmből, amelynek finanszírozásához Coppolának a saját szőlőültetvényeit kellett eladnia, nem túl sikerült egyveleg lett. Francis azonban tervez egy másik projektet, így talán helyre tudja hozni a hírnevét. 

 

Az egyetlen, aki főleg pozitív reakciókat vált ki, az a tapasztalt ausztrál veterán, George Miller, aki francia földön a Mad Max - A harag útja című akció film előzményfilmjével, a Furiosa - Történet a Mad Maxből című alkotással jelentkezett. A féktelen mozi, amelyben Anya Taylor-Joy felváltotta Charlize Theront a kopasz hősnő szerepében, állítólag nem az lesz, amire a rajongók számítottak, de ettől még meglepően első osztályú szórakozásnak ígérkezik, bizonyítva, hogy a nyugdíjas éveiben járó rendező még mindig az akciófilmek első osztályában van. Örüljünk tehát, hogy legalább valakinek sikerült megfelelni a magas elvárásoknak. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díj győztese

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díj győztese

2024.05.25

Május 25-én, szombaton este került sor a rangos 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségére. A napsütötte francia Riviérán véget ért a tizenkét napos filmünnep, a legfontosabb filmpiac és a… (több)

Meghalt Roger Corman

Meghalt Roger Corman

2024.05.12

A filmvilág elveszített az amerikai filmművészet egyik ikonját: a kaliforniai Santa Monicában elhunyt Roger Corman legendás amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró. Tekintélyes kort élt meg,… (több)

Újabb Mad Max készül

Újabb Mad Max készül

2024.05.02

Alig néhány hét múlva visszatérhetünk a mozikban a látnok George Miller (Mad Max) által teremtett dinamikus világba. A Furiosa - Történet a Mad Maxből című film május 23-án érkezik a mozikba, vagyis… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Az Országúti diszkó folytatást kap

Az Országúti diszkó folytatást kap

2024.05.16

A Doug Liman rendezte Országúti diszkó (Road House) című, akcióval teli verekedős filmet alig két hónapja mutatták be a Prime Video csatornán, és a mai napig közel nyolcvanmillióan látták a… (több)

Legfrissebb hírek