vissza az összes hírhez
A Furiosa sem volt sikeres, az emberek nem járnak a mozikba

A Furiosa sem volt sikeres, az emberek nem járnak a mozikba

2024.05.29 Szerző Jokolo

A moziüzemeltetők globális bevételei idén hétről hétre elkeserítőbbek. A mozik és nagy filmstúdiók közeledő potenciális válságáról már viszonylag régóta beszélnek, az okok pedig nyilvánvalóak. A streaming platformok és a közöttük növekedő konkurencia, covid pandémia, a nagyfilmek egyre nagyobb költségvetései, forgatókönyvírók és színészek sztrájkja, és nem utolsó sorban a nézők változó szokásai. Bizonyára annak a jelentős tényezőnek is nagy szerepe van ebben, amely ok és következmény egyben – a mozijegyek emelkedő árai. Ha közelebbről is megvizsgáljuk az idei mozifilmek eredményeit, pesszimista vélemény az, hogy az említett válság kezd reálisan körvonalazódni. Ugyanis a nézők nem rohanják meg a mozikat és ez a trend kezd hosszútávú és stabil lenni.

 

Az elmúlt évtizedben úgy tűnt, hogy a mozik remekül állnak. De valójában nagy pénzt a pénztárakba főleg filmszériák hoztak, mégpedig szinte kizárólag a Disney óriás fejlécével fémjelzett alkotások, a többi stúdió inkább veszteséges volt. Csakhogy a Marvel-filmek sem annyira vonzóak már, és a híres Star Wars- és Indiana-márka sem jelent biztos nyereséget. Ezért minden évben nagy reményekkel várják a mozik nyári szezonjának kezdetét, amely immár hagyományosan az amerikai Memorial Day-napra esik. Ez az utolsó májusi hétfővel együtt ugyanis hosszú hétvégét jelenti, amikor a filmek legnagyobb piacán szokásosan tömegek mennek a mozikba, és a mozivásznakon a legcsillogóbb kaszasikerek száguldanak. A tavalyi évhez képest idén több mint 20%-kal esett a mozijegyek eladása. Ha pedig az idei évet a 2019-es covid előtti évvel is összehasonlítjuk, a visszaesés több mint 41%.  Vagyis az utóbbi majdnem három évtized legrosszabb eredményéről van szó. És az inflációt nem is számoltuk be. Ha egy hosszú hétvége alatt egy film elérte a 31 millió dollárt, természetesen egészen más összegről van szó, mint harminc évvel ezelőtt.

 

Pontosan ezt az összeget elérte a George Miller Furiosa – Történet a Mad Maxből című prequel filmje. Tehát ismét várható, hogy feltehetően nemcsak, hogy sláger nem lesz belőle, hanem a majdnem 170 millió dolláros költségvetésű film nem éri el a gyártási költségeit sem, és pénzügyi bukás lesz belőle. Sajnos ebben az évben már sokadik. Az akcióval teli mozifilmet kísérő pozitív visszajelzések ellenére a nézők nem tolonganak a mozikban, ugyanúgy, mint a nemrég bemutatott A kaszkadőr című film esetén, amely hasonló jó értékeléseket kap tőletek. De a mozikban fájdalmasan bukik. Egyik filmnek sem sikerült felszólítani a női nézőket, és fiatalok sem rohanták meg a mozitermeket. A sokat dicsért A majmok bolygója: A birodalom című film sem vonzza a nézők tömegeit. A minőség és bevált márka úgy látszik, már nem elég. Ez a trend pedig hosszú ideje tart, ezért csak remélni lehet, hogy a sínylődő évet legalább egy kicsit feldobja majd a negyedik Gru film, a második Agymanók film és a Deadpool & Rozsomák című mozi. De egy fecske nem csinál nyarat, a stúdiókra és moziüzemeltetőkre nehéz idők várnak, melyek valószínűleg sok változást követelnek majd. Mert a jelenlegi helyzet nem tűnik fenntarthatónak. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díj győztese

A Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díj győztese

2024.05.25

Május 25-én, szombaton este került sor a rangos 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségére. A napsütötte francia Riviérán véget ért a tizenkét napos filmünnep, a legfontosabb filmpiac és a… (több)

Vízió saját sorozatban tér vissza

Vízió saját sorozatban tér vissza

2024.05.25

Az elmúlt években a Marvel képregénystúdió kicsit elszállt az új projektek bejelentésével. Egy olyan csúcs időszak után, amikor a mozitermek zsúfolásig tele voltak a lelkes nézők áradatával, akiknek… (több)

Újabb Mad Max készül

Újabb Mad Max készül

2024.05.02

Alig néhány hét múlva visszatérhetünk a mozikban a látnok George Miller (Mad Max) által teremtett dinamikus világba. A Furiosa - Történet a Mad Maxből című film május 23-án érkezik a mozikba, vagyis… (több)

A 28 évvel később filmhez szereplőket keresnek...

A 28 évvel később filmhez szereplőket keresnek...

2024.04.25

Danny Boyle brit rendező (Napfény, Trainspotting) komolyan gondolja, hogy visszatér a 28 nappal később című, huszonkét évvel ezelőtti túlélőhorror filmjéhez és annak folytatásához, a 28 héttel később… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

A Fantastic Four szereposztása megerősítve

A Fantastic Four szereposztása megerősítve

2024.02.15

Nem volt ugyan nagy titok, de hivatalosan sem erősítették meg. Ez tegnap, Valentin-napon megváltozott, amikor a Marvel stúdió bejelentette a Fantastic Four című film végleges szereposztását. Pedro… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Az Országúti diszkó folytatást kap

Az Országúti diszkó folytatást kap

2024.05.16

A Doug Liman rendezte Országúti diszkó (Road House) című, akcióval teli verekedős filmet alig két hónapja mutatták be a Prime Video csatornán, és a mai napig közel nyolcvanmillióan látták a… (több)

Legfrissebb hírek