vissza az összes hírhez
Meghalt Roger Corman

Meghalt Roger Corman

2024.05.12 Szerző Goldbeater

A filmvilág elveszített az amerikai filmművészet egyik ikonját: a kaliforniai Santa Monicában elhunyt Roger Corman legendás amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró. Tekintélyes kort élt meg, kilencvennyolc éves volt. A tiszteletbeli Oscar-díjas filmrendező, az alacsony költségvetésű és exploatációs filmek koronázatlan királya hetvenéves pályafutása alatt közel ötszáz filmet produkált, ezek közül mintegy ötvenet maga rendezett, és számos későbbi filmes legendának, például Jack Nicholsonnak, Francis Ford Coppolának, Martin Scorsese-nek, Joe Danténak, Ron Howardnak, Curtis Hansonnak, Jonathan Demmének és Peter Bogdanovichnak adott lehetőséget a kitörésre.

 

Detroitban született 1926-ban. A Stanford Egyetemen ipari mérnöknek tanult, majd az 1950-es évek elején úgy döntött, hogy Hollywoodban próbál szerencsét. Első filmje az 1954-es Monster from the Ocean Floor című horror volt. A következő években úttörő filmesként sok filmet készített nagyon alacsony költségvetéssel és rövid idő alatt. A legismertebbek közé tartozik az Öt fegyveres a nyugaton, A rákszörnyek támadása, a Machine-Gun Kelly és a Not of This Earth. Az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején készültek a kultikus horrorkomédiák, a Bucket of Blood Dick Miller főszereplésével és a Rémségek kicsiny boltja, amely egy szegény negyedben élő virágárusról szól, aki emberevő virágnak köszönheti a hírnevét.

 

Az 1960-as évek elején Roger Corman az Edgar Allan Poe műveinek színes filmadaptáció-sorozatát kezdte el. Az ikonikus színész, Vincent Price játszotta a főszerepeket olyan gótikus horrorfilmekben, mint Az Usher-ház bukása, A kút és az inga, A holló, A kísértetkastély és A vörös halál álarca. 1962-ben Corman elkészítette a kritikusok által elismert The Intruder című thrillert William Shatner főszereplésével. Corman saját bevallása szerint ez volt az egyetlen filmje, amely anyagilag nem volt sikeres. 1966-ban Roger Corman a rangos Velencei Filmfesztiválon indult a Vad angyalok című filmjével, amelyben Peter Fonda és Bruce Dern szerepelt. A hatvanas évek végével elhozta például a Valentin-napi vérfürdő című filmet és a pszichedelikus Trip című filmet is.

 

A hetvenes évektől kezdve lassan felhagyott a filmrendezéssel, és elsősorban a produceri munkának szentelte magát. Olyan őrült sci-fi filmek születésénél volt jelen, mint a Halálos futam 2000, A félelem galaxisa és a Battle Beyond the Stars. Utolsó rendezői munkája az 1990-es Az örök Frankenstein című sci-fi horrorfilm volt. Alkalmi színészként sok filmben is szerepelt. A későbbi években Francis F. Coppola A Keresztapa II., Jonathan Demme A bárányok hallgatnak és a Philadelphia - Az érinthetetlen című filmekben szerepelt, Joe Dante pedig az Üvöltés, illetve a Bolondos dallamok – Újra bevetésen című filmekben adott neki szerepet. Az 1980-as évektől kezdve világszerte elkezdte gyűjteni a filmművészeti életműdíjakat, melyek közül legértékesebb a 2010-ben kapott tiszteletbeli Oscar-díj volt. Az ünnepségen sok hollywoodi sztár tisztelgett előtte.

 

Az elmúlt években is folytatta filmproduceri tevékenységét, gyakran sok interjúban, podcastban és tematikus dokumentumfilmben szerepelt. Magáról Cormanról is több dokumentum készült, a leghíresebb talán a 2011-es Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel című alkotás. Roger Corman, az amerikai zsáner filmművészet ikonja, akinek örökségére számos világhírű filmkészítő hivatkozik, élén John Carpenterrel és Quentin Tarantinoval, május 9-én, csütörtökön Santa Monica-i otthonában, családja körében hunyt el. A rendező haláláról kiadott közleményben a családtagok hozzátették, hogy amikor Rogert arról kérdezték, hogyan szerette volna, hogy emlékezzenek rá, egyszerűen így válaszolt: „Filmes voltam, ez elég.”

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

Scorsese ismét Sinatra-ra gondol

2024.04.19

A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese (Nagymenők – Harminc év a maffia kötelékében, Casino) tavaly a Megfojtott virágok című filmmel elérte a sikert, és most ismét keresi a lehetőséget, hogy… (több)

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

George Lucas tiszteletbeli díjat kap Cannes-ban

2024.04.10

A legendás amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, George Lucas lesz az idei cannes-i filmfesztivál tiszteletbeli Arany Pálma-díj egyik díjazottja. Erre május 25-én, az idén 77. alkalommal… (több)

Scarlett Johansson dinoszauruszok között?

Scarlett Johansson dinoszauruszok között?

2024.03.25

Az idő könyörtelenül rohan, és a dinoszauruszcsalád új tagja egyre közelebb van. A Jurassic Park filmszéria következő része ugyanis még mindig hivatalosan jövőre, július 2-án érkezik, és egyelőre… (több)

A Rémségek kicsiny boltja című film visszatér

A Rémségek kicsiny boltja című film visszatér

2024.03.16

Ha néha úgy gondolod, hogy a húsevő növények nem kapnak elég teret a nagyvásznon, ez hamarosan megváltozhat. A Deadline hírportál információi szerint ugyanis készül a legendás rendező és producer,… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Vízió saját sorozatban tér vissza

Vízió saját sorozatban tér vissza

tegnap

Az elmúlt években a Marvel képregénystúdió kicsit elszállt az új projektek bejelentésével. Egy olyan csúcs időszak után, amikor a mozitermek zsúfolásig tele voltak a lelkes nézők áradatával, akiknek… (több)

Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező

Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező

tegnap

A dokumentumfilm világa elveszítette egyik kiemelkedő alakját: május 23-án, csütörtökön ötvenhárom éves korában New Yorkban elhunyt Morgan Spurlock Oscar-díjra jelölt amerikai dokumentumfilm-rendező.… (több)