vissza az összes hírhez
A Disney főnöke szerint a sztrájkolók követelései irreálisak

A Disney főnöke szerint a sztrájkolók követelései irreálisak

2023.07.16 Szerző dO_od

Bob Iger, aki a közelmúltban megújította szerződését a Disney igazgatótanácsával, és 2026-ig irányítja majd a céget, és akinek éves jövedelme a bónuszok nélkül körülbelül 27 millió dollár, a színészek és forgatókönyvírók folyamatban lévő sztrájkját kommentálva elmondta, hogy mindkét szakszervezet követelései irreálisak, és tiltakozásuk csak árt az amúgy is ingadozó üzletnek. A nyilatkozatot egy televíziós beszédben tette, amikor részt vett milliárdosok találkozóján, az Allen & Company Sun Valley Conference nevű rendezvényen.

 

„Nagyon aggódom a kialakult helyzet miatt. Korábban azokkal a kihívásokkal kellett foglalkoznunk, amelyekkel ez az üzletág az elmúlt években szembesült. Még mindig nem hevertük ki teljesen a covid-járványt. A piac nem olyan erős, mint a világjárvány előtt volt. Ebből a szempontból a lehető legrosszabbkor jött a sztrájk” - mondta a visszatérő Disney-vezér. A szavai természetesen rögtön ezután nagy kritikát kaptak, nem csak a közösségi hálókon, hanem a színészszakszervezet elnökétől, Fran Drescher-től is, aki úgy nyilatkozott, hogy a cégnek be kellene zárnia Igert valahova, hogy ne tudjon több ostobaságot terjeszteni. 

 

Mindenesetre a helyzet az elmúlt napokban eléggé elmérgesedett. A közösségi hálókon például igen agresszív üzenetet küldött a stúdiófőnököknek Ron Perlman (Pokolfajzat) színész, akinek nem tetszett a Deadline hírpórtálon megjelent cikk, amelyben egy névtelen forrás azt állította, hogy a stúdiók képviselőinek az a célja, hogy minél tovább húzzák a sztrájkot, amíg a munkanélküli forgatókönyvírók és színészek el nem kezdik elveszíteni az otthonukat. A videóban Perlman azt mondta, hogy az ember más módon is elveszítheti az otthonát, és hogy ezeknek az embereknek nagyon vigyázniuk kellene arra, hogy mit mondanak, mert a címük többnyire nyilvános. A színész néhány erősen trágár szót is használt. 

 

Mindenesetre a stúdiók és a színészek közötti tárgyalások egyik kulcspontja a mesterséges intelligencia volt. A stúdiók javaslata röviden úgy szólt, hogy a színészeknek fizetnének egy bizonyos összeget a test- és arcszkennelésért, ami aztán örökre a stúdióé lenne minden további fizetség nélkül. Forgatókönyvírók is ellenzik a mesterséges intelligencia használatát, amelyhez a hollywoodi megacégek képviselői ragaszkodnak, mert azt szeretnék, hogy a nevük mindig ott legyen a film alatt. További fontos pontok a teljes kompenzáció összege (a projektek költségvetése emelkedik, az írói/produceri fizetések átlagosan csökkennek), reziduális díjak a streaming-szolgáltatásokért, illetve az úgynevezett forgatókönyvírói „miniszobák”, amikor a stúdió felvesz néhány forgatókönyvírót, néhány hétig hagyja őket dolgozni, majd elküldi őket, a sorozat többi része pedig a showrunner nyakába szakad, aki aztán azzal küzd, hogy egyáltalán befejezze a sorozatot. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vége a színészsztrájknak

Vége a színészsztrájknak

2023.11.09

Hollywood fellélegezhet! Az amerikai film- és televíziós ipart idén megbénító két hosszú sztrájk után a filmesek ismét visszatérhetnek a kamerák elé és mögé. Többnapos tárgyalások és utolsó simítások… (több)

A Disney vezetői kicsinyes egoisták

A Disney vezetői kicsinyes egoisták

2023.09.12

A legnagyobb hollywoodi stúdiók, például a Disney vezérigazgatói általában komoly, nagyon intelligens emberek státuszát élvezik, akiket az üzleti logika vezérel. A CNBC televízió új riportja azonban… (több)

A befektetők beperlik a Disney vezetőségét

A befektetők beperlik a Disney vezetőségét

2023.09.05

Éppen a múlt héten írtunk arról, hogy bár a Netflix jelszómegosztás elleni lépései viszonylag jól működnek, a streaming szolgáltatások piaca nagyon bizonytalan szakaszban van. Most többek között Bob… (több)

Változások a Marvel naptárában

Változások a Marvel naptárában

2023.09.04

Sztrájk ide vagy oda, Bob Iger, a Disney stúdió főnöke már egy ideje azt állítja, hogy a cég jelentősen csökkenteni kívánja a Disney+ csatorna streaming szolgáltatására érkező tartalmakat, főként… (több)

Újabb sztrájk a láthatáron

Újabb sztrájk a láthatáron

2023.09.02

A SAG-AFTRA, vagyis az amerikai audiovizuális dolgozók szakszervezete, röviden a színészek szakszervezete már néhány hónapja sztrájkba lépett. A forgatókönyvírók sztrájkjával együtt ez a második… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Amerika elleni támadásra készül Kathryn Bigelow

Amerika elleni támadásra készül Kathryn Bigelow

tegnap

Hét év telt el azóta, hogy az első rendezőnő, aki elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, elhozta nekünk a Detroit című legutolsó filmjét. Kathryn Bigelow, aki A bombák földjén című elismert… (több)

Meghalt Roger Corman

Meghalt Roger Corman

2024.05.12

A filmvilág elveszített az amerikai filmművészet egyik ikonját: a kaliforniai Santa Monicában elhunyt Roger Corman legendás amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró. Tekintélyes kort élt meg,… (több)