vissza az összes hírhez
Újabb sztrájk a láthatáron

Újabb sztrájk a láthatáron

2023.09.02 Szerző dO_od

A SAG-AFTRA, vagyis az amerikai audiovizuális dolgozók szakszervezete, röviden a színészek szakszervezete már néhány hónapja sztrájkba lépett. A forgatókönyvírók sztrájkjával együtt ez a második leghosszabb sztrájk, amit Hollywood valaha is látott (1988-ban a sztrájk 153 napig tartott, idén egyelőre 120 napja tart). De ahelyett, hogy a stúdiók, akik minimum PR-szempontból már rég vesztesei ennek a konfliktusnak, végre visszalépnének értelmetlen követeléseiktől, és tisztességes munkakörülményeket kínálnának színészek és írók számára, a két fél még mindig harcban áll egymással, és a jelenlegi helyzet megoldása kilátástalannak látszik. Sőt, a helyzet lassan, de biztosan megérett egy újabb sztrájkhoz.

 

Nem, most nem a VFX-területen dolgozókról beszélünk, akik már nem állnak messze attól, hogy saját szakszervezetet alapítsanak és szintén sztrájkba lépjenek, hanem a játékgyártó cégek által foglalkoztatott színészek valószínűleg még előtte csatlakoznak a sztrájkhoz.  Ugyanis a videojátékokat gyártó cégek, hollywoodi stúdiókhoz hasonlóan nem hajlandóak beleegyezni a játékiparban dolgozó színészek által követelt ésszerű feltételekbe, így tulajdonképpen ugyanaz a helyzet állt elő, mint a filmiparban. Fran Drescher, a szakszervezet vezetője bírálta a videojáték-korporációkat kapzsiságuk és az emberi munkaerő mesterséges intelligenciával történő helyettesítésére irányuló újabb erőfeszítéseik miatt. A szavazásra a hónap végén kerül sor, és ha addig a két fél nem tud megegyezni, akkor egy harmadik sztrájk is várható.

 

Ez konkrétan az Activision, EA, Epic Games, Insomniac Games, Take 2 cégeket, illetve Warner Bros. játékipari részlegét érintené, és a filmekhez hasonlóan ez is komoly csapást jelentene a gyártásra, és valószínűleg jelentős késésekkel járna. Ráadásul a játékiparban a fejlesztőkre nehezedő nyomás hasonló a trükk- és a VFX-területen dolgozó művészek által tapasztaltakhoz, és sok játékstúdió számára az amúgy is nehéz helyzet tovább súlyosbodna. A SAG-AFTRA szervezet legutóbb 2016-ban sztrájkolt a videojáték-gyártókkal szemben, akkor a vita 11 hónapig tartott.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vége a színészsztrájknak

Vége a színészsztrájknak

2023.11.09

Hollywood fellélegezhet! Az amerikai film- és televíziós ipart idén megbénító két hosszú sztrájk után a filmesek ismét visszatérhetnek a kamerák elé és mögé. Többnapos tárgyalások és utolsó simítások… (több)

Közeleg a színészsztrájk

Közeleg a színészsztrájk

2023.07.13

Már szinte hivatalos. Bár a hollywoodi stúdiók az utolsó pillanatban megpróbálták a színészeket független szakszervezeti képviselőkön keresztül rávenni arra, hogy hosszabbítsák meg a meglévő… (több)

Hollywood újabb sztrájk előtt áll?

Hollywood újabb sztrájk előtt áll?

2023.05.29

Az álomgyár, ahogy Hollywoodot nevezik, az elmúlt hetekben teljes mértékben átérezte a gyár jellegét: ha a forgatókönyvírók elégedetlenek a munkakörülményeikkel, sztrájkba lépnek. Ennek következtében… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

2024.05.08

Kétségtelenül sok olyan filmszéria létezik, amelynek folytatását a nézők örömmel látnák. Minden új pletykával, ami egy közkedvelt filmszéria lehetséges folytatásáról szól, a reményeik egyre nőnek, és… (több)