vissza az összes hírhez
Vége a színészsztrájknak

Vége a színészsztrájknak

2023.11.09 Szerző Goldbeater

Hollywood fellélegezhet! Az amerikai film- és televíziós ipart idén megbénító két hosszú sztrájk után a filmesek ismét visszatérhetnek a kamerák elé és mögé. Többnapos tárgyalások és utolsó simítások után a színészek szakszervezetének (SAG-AFTRA) képviselői végül elfogadták a stúdiók képviselői (AMPTP) által előterjesztett legújabb megállapodást, amely a színészek számára várhatóan legalább 7%-os fizetésemelést, a nyugdíj- és egészségügyi juttatások növelését, a filmek és sorozatok streamingjéért járó bónuszok elismerését jelenti, illetve a világon először garantált védelmet a mesterséges intelligencia miatti szerepvesztés ellen.

 

A sztrájk hivatalos végét a SAG-AFTRA vezetősége, élén Fran Drescher elnökasszonnyal, november 9-én, csütörtökön éjfél után egy perccel (azaz közép-európai idő szerint 9:01-kor) határozta meg. Maga a szakszervezeti tiltakozás 118 hosszú napig tartott, ami jelentős különbséggel Hollywood történetének eddigi leghosszabb színészsztrájkjává tette. Az idei második sztrájk, amelyben a Writers Guild of America (WGA) írói szakszervezet volt érintett, május 2-tól szeptember 27-ig tartott, és ennél hosszabb ideig, vagyis 148 napig tartott. A két tiltakozás együttesen összesen hihetetlen 190 napra bénította meg az amerikai film- és televíziós ipart.

 

A film- és televíziós gyártás mostanra már újraindulhat, de a két sztrájk hatásait a következő hónapokban-években még nyilvánvalóan érezni fogja a közönség, a sok film és sorozat elhalasztott premierje miatt. De ami még rosszabb, a sztrájkok jelentős negatív hatással voltak sok hétköznapi munkavállaló életére is, nem csak a szórakoztatóiparban. A Deadline hírportál szerint ugyanis a két sztrájk együttesen idén például összesen 45 ezer munkahely megszűnését eredményezte a legkülönbözőbb iparágakban, és becslések szerint csak a dél-kaliforniai gazdaságnak 6,5 milliárd dolláros veszteséget okozott.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újabb sztrájk a láthatáron

Újabb sztrájk a láthatáron

2023.09.02

A SAG-AFTRA, vagyis az amerikai audiovizuális dolgozók szakszervezete, röviden a színészek szakszervezete már néhány hónapja sztrájkba lépett. A forgatókönyvírók sztrájkjával együtt ez a második… (több)

Közeleg a színészsztrájk

Közeleg a színészsztrájk

2023.07.13

Már szinte hivatalos. Bár a hollywoodi stúdiók az utolsó pillanatban megpróbálták a színészeket független szakszervezeti képviselőkön keresztül rávenni arra, hogy hosszabbítsák meg a meglévő… (több)

Hollywood újabb sztrájk előtt áll?

Hollywood újabb sztrájk előtt áll?

2023.05.29

Az álomgyár, ahogy Hollywoodot nevezik, az elmúlt hetekben teljes mértékben átérezte a gyár jellegét: ha a forgatókönyvírók elégedetlenek a munkakörülményeikkel, sztrájkba lépnek. Ennek következtében… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)