vissza az összes hírhez
Közeleg a színészsztrájk

Közeleg a színészsztrájk

2023.07.13 Szerző dO_od

Már szinte hivatalos. Bár a hollywoodi stúdiók az utolsó pillanatban megpróbálták a színészeket független szakszervezeti képviselőkön keresztül rávenni arra, hogy hosszabbítsák meg a meglévő szerződésüket, a SAG-AFTRA szervezet végül megszakította a tárgyalást, és várhatóan néhány órán belül megkezdődik a színészek sztrájkja, akik így a már sztrájkoló forgatókönyvírókhoz csatlakoznak. Ez lesz az első színészsztrájk 1980 óta, és az írók és színészek első közös sztrájkja 1960 óta, amikor a színészszakszervezet elnöke még Ronald Reagan volt.

 

A színészek szakszervezetének közleményében röviden az áll, hogy a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP), amely minden nagy hollywoodi stúdiót, vagyis a Disney-t, a Warner Bros-t, az Amazont, a Netflix-et, az Apple-t és a Paramount-ot képviseli, nem tudott teljesíteni a méltányos követeléseket kulcsfontosságú területeken, ezért a további tárgyalásoknak nem volt értelme. A SAG-AFTRA szervezet jelenlegi elnöke, Fran Drescher (aki egyébként A dadus című tévésorozat egykori sztárja) is hasonlóan nyilatkozott az ügyben, és elmondta, hogy bár megpróbált megfelelő megállapodást elérni, az AMPTP legtöbb javaslata nem tartotta tiszteletben az adott feltételeket, és néha kifejezetten „sértő” volt.. 

 

A hír hetek óta tartó találgatások után érkezett, amelyek szerint a színészek sztrájkjára kerülhet sor, annak ellenére, hogy a rendezők szakszervezete nemrégiben néhány elismert filmes nem tetsző véleménye dacára aláírta az új szerződést. Ezzel a több hete sztrájkoló írók kissé hátrányosabb helyzetbe kerültek, de most a helyzet megváltozhat. Hozzá kell tenni, hogy tegnap megjelent egy cikk a Deadline webportálon, amelyben egy, a nagy stúdiók álláspontját ismerő névtelen forrás azt közölte, hogy a cél szó szerint az, hogy a sztrájkot minél tovább ideig húzzák, amíg a forgatókönyvírók kifogynak a pénzből és elkezdik elveszíteni az otthonukat, hogy később ezért a legdurvább feltételeket is elfogadjanak. Ez a már-már groteszk módon hűvös hozzáállás ezt követően hatalmas kritikahullámot váltott ki a közösségi médiában, ami után az AMTPT kénytelen volt kiadni egy közleményt, amelyben elhatárolódott az ilyen taktikától, és közölte, hogy ez semmiképp sem igaz. 

 

Minden esetre ez Hollywood számára nagy baj. A színészek sztrájkja azt jelenti, hogy leállnak a forgatások, és a már elkészült és premier előtt álló filmek színészi promóció nélkül maradnak. Természetesen ez a sorozatok gyártására is nagy hatással lesz, hiszen hirtelen sok mindent el kell majd halasztani. Hosszú távon ez érthető módon tarthatatlan állapot, és a stúdióknak most alaposan át kell gondolniuk, hogyan irányítsanak a helyzetet. A labda most náluk van.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vége a színészsztrájknak

Vége a színészsztrájknak

2023.11.09

Hollywood fellélegezhet! Az amerikai film- és televíziós ipart idén megbénító két hosszú sztrájk után a filmesek ismét visszatérhetnek a kamerák elé és mögé. Többnapos tárgyalások és utolsó simítások… (több)

Újabb sztrájk a láthatáron

Újabb sztrájk a láthatáron

2023.09.02

A SAG-AFTRA, vagyis az amerikai audiovizuális dolgozók szakszervezete, röviden a színészek szakszervezete már néhány hónapja sztrájkba lépett. A forgatókönyvírók sztrájkjával együtt ez a második… (több)

Hollywood újabb sztrájk előtt áll?

Hollywood újabb sztrájk előtt áll?

2023.05.29

Az álomgyár, ahogy Hollywoodot nevezik, az elmúlt hetekben teljes mértékben átérezte a gyár jellegét: ha a forgatókönyvírók elégedetlenek a munkakörülményeikkel, sztrájkba lépnek. Ennek következtében… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Cillian Murphy visszatér a zombikhoz

Cillian Murphy visszatér a zombikhoz

2024.05.18

Kevés projekt körül volt akkora felhajtás az elmúlt hónapokban, mint Boyle következő apokaliptikus víziója körül. A 28 nappal később és a 28 héttel később című filmek folytatásáról, amelyekben Nagy… (több)

Az Országúti diszkó folytatást kap

Az Országúti diszkó folytatást kap

2024.05.16

A Doug Liman rendezte Országúti diszkó (Road House) című, akcióval teli verekedős filmet alig két hónapja mutatták be a Prime Video csatornán, és a mai napig közel nyolcvanmillióan látták a… (több)