vissza az összes hírhez
Disney a tavalyi év legnagyobb bukását könyvelte el

Disney a tavalyi év legnagyobb bukását könyvelte el

2023.04.17 Szerző dO_od

Bár Disney még mindig a világ legnagyobb, legerősebb és legjövedelmezőbb stúdiója, már rég nem igaz, hogy csak úgy ontja magából a slágereket, és gyakorlatilag mindenben tévedhetetlen. Ezek az idők - ha valaha egyáltalán volt ilyen - elmúltak, és ezt bizonyítja a Deadline hírportál legfrissebb elemzése is, amely közzétette a tavalyi év öt legnagyobb bukását tartalmazó listát. Ki áll az első helyen? A Disney animációs filmje, a Fura világ

 

A Jake Gyllenhaal (Rohammentő) főszereplésével készült sci-fi témájú családi kalandfilm hírek szerint tavaly nagyjából 197 millió dollárt hozott a stúdiónak. A film költségvetése 180 millió volt, a mozikban pedig csak 55 milliót hozott; ha pedig hozzáadjuk a marketing- és egyéb költségeket is, az eredmény siralmas. A Disney stúdió azonban nem először könyvelt el ilyen szomorú eredményt, mivel a stúdió a John Carter és A magányos lovas filmjei is hasonlóan botladoztak. 

 

A második helyen mindenesetre David O. Russell (A harcos) rendező Amszterdam című filmje végzett. A sztárokkal teli politikai-összeesküvési dráma mintegy 108 milliós bevételt hozott a New Regency társaságnak (amely a filmet finanszírozta). A kritikusok és a nézők is a mai napig a fejüket rázzák, hogy Russell hogyan tudott ilyesmit összehozni. Ráadásul a filmet a 20th Century társaság forgalmazta, amely szintén a Disney stúdióhoz tartozik. Sőt, Mickey egér a harmadik helyen is ott van, most egy újabb animációs sci-fi kalandnak köszönhetően - ezúttal a Toy Story – Játékháború Lightyear című spin-off verzióról van szó. Itt a veszteség körülbelül 106 millió. Mintha a közönség tavaly nem igazán kedvelte volna ezt a műfajt. 

 

A negyedik helyen a Devotion című repülős dráma végzett Jonathan Majors (Creed III) és Glen Powell (Top Gun: Maverick) szereplésével, akik valahogy a még több Top Gunra éhes nézőknek nem kínáltak elég okot, hogy mozikba menjenek egy kevésbé ismert konfliktusról szóló film kedvéért. Bár a kritikák azért nem voltak rosszak, a film 89 milliós veszteséget könyvelt el. A szomorú ötödik helyen pedig Damien Chazelle (Kaliforniai álom) pazar Babylon című filmje áll, amelynek víziója annyira nagyszabású, de annyira specifikus is volt, hogy egyáltalán nem találkozott a nézők érdeklődésével, így a Paramount Pictures társaságnak 87,4 millió dollárt kellett leírnia. Sajnos idén több hasonló koncepció is kerül majd a mozikba, így könnyen lehet, hogy jövőre is hasonló összegzés következik. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Paramount sok új projektet jelentett be

A Paramount sok új projektet jelentett be

2024.04.12

Ha valamelyik hollywoodi stúdió igazán nagy energiával volt jelen az idei CinemaCon konferencián Las Vegasban, és a világ minden tájáról érkező filmesek előtt minél jobb fényben akart bemutatkozni,… (több)

A Ballerina egy év késéssel érkezik

A Ballerina egy év késéssel érkezik

2024.02.22

A gyilkos John Wick és Ana de Armas színésznő rajongói kénytelenek lesznek elfojtani a csalódottság könnycseppjeit, mert a közös akciós kalandjukra jóval többet kell majd várni. A régóta készülő, és… (több)

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Jön a harmadik Top Gun

Jön a harmadik Top Gun

2024.01.12

A Top Gun: Maverick című film, amely másfél évvel ezelőtt nagy erővel vette célba a mozikat, a megasztár Tom Cruise legsikeresebb filmje, és világszerte 1,5 milliárd dolláros bevételt hozott. Így… (több)

Steven Yeun nem lesz a Thunderbolts-ban

Steven Yeun nem lesz a Thunderbolts-ban

2024.01.03

A dél-koreai színész útja a Marvel-utakon már a nagy ambíciókkal megtervezett kezdés előtt véget ért. Bár hivatalos megerősítést arról, hogy Steven Yeun (The Walking Dead, Legyőzhetetlen) a… (több)

Jonathan Majors bűnös, a Marvelnél befejezte

Jonathan Majors bűnös, a Marvelnél befejezte

2023.12.18

A Marvel stúdiónál egyik probléma jön a másik után. A fiaskóval végződő Marvelek című film után még volt egy kis remény, hogy a történelem legsikeresebb sagája nem csak A Fantasztikus Négyes című… (több)

Mire készül Paul Greengrass rendező?

Mire készül Paul Greengrass rendező?

2023.11.30

Gyakorlatilag három év telt el azóta, hogy Paul Greengrass Oscar-jelölt rendező bemutatta eddigi utolsó nagyjátékfilmjét, A kapitány küldetése című westerndrámát Tom Hanks főszereplésével. Mire… (több)

A Jégvarázs negyedszerre is

A Jégvarázs negyedszerre is

2023.11.17

A Disney stúdió régóta a biztosra megy. Mivel minden idők legnagyobb bevételt hozó, Marvel szuperhősökből álló filmes sagája nagy bajban van, amit a Marvelek című film hatalmas pénzügyi bukása is… (több)

A Marvel bajban van

A Marvel bajban van

2023.11.02

A Disney égisze alatt működő Marvel Studios néhány éve még szó szerint Midász keze volt, és amihez hozzáértek, az hatalmas közönségsikert és több százmillió dolláros mozibevételt hozott. Az elmúlt… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Jön egy következő Gonosz halott

Jön egy következő Gonosz halott

2024.04.27

A legendás horror filmszéria Evil Dead – Gonosz halott több év után nagy sebességbe kapcsol. A gonosz halottak felkelése című, Lee Cronin rendező tavalyi filmje nagy érdeklődéssel találkozott a… (több)

A Sony Stúdió elhalasztja a tervezett premiereket

A Sony Stúdió elhalasztja a tervezett premiereket

2024.04.27

Ha képregényfilmek rajongója vagy, és idén nyáron egy jó adag akciót vártál, akkor van számodra egy rossz hírünk. A Marvel Comics lapjairól származó Pókember szóló gonosztevője, a régóta várt és már… (több)