vissza az összes hírhez
Elhunyt Robert Towne forgatókönyvíró

Elhunyt Robert Towne forgatókönyvíró

2024.07.03 Szerző Goldbeater

Szomorú hír érkezet Kaliforniából. Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Robert Towne forgatókönyvíró, a hollywoodi filmesek titánja, aki a legendás Kínai negyed című filmjéért Oscar- és Golden Globe-díjat is kapott. Az amerikai filmrendező július 1-jén, hétfőn hunyt el Los Angeles-i otthonában - közölte a sajtóval sajtósa, Carrie McClure. Robert Towne termékeny pályafutása során számos ismert filmben működött közre, köztük Az utolsó szolgálat, Mint a villám, Mission: Impossible és Greystoke - Tarzan, a majmok ura.

 

1934-ben született Los Angelesben. Karrierje a hatvanas évek elején kezdődött, amikor a híres rendező és producer, Roger Corman mellett dolgozott, aki maga is csak néhány hete távozott közülünk. Towne forgatókönyvíróként és színészként is debütált a The Last Woman on Earth című apokaliptikus sci-fi egyik főszerepében. Ezt követte a Ligeia sírboltja című poéma-adaptáció, még Roger Corman rendezésében, valamint olyan televíziós sorozatok, mint a The Outer Limits és a The Man from U.N.C.L.E. Később társszerzője volt az 1967-es Bonnie és Clyde című film forgatókönyvének, bár az ő neve nem szerepel a stáblistán. Egy évvel később megírta az Arnold, a bajkeverő című western forgatókönyvét.

 

Hal Ashby rendező 1973-as Az utolsó szolgálat című drámájában végzett munkája hozta meg számára a hírnevet. Ez a film eredményezte az első Oscar-jelölést, és többek között elnyerte a BAFTA-díjat is. Az ő közreműködése olyan filmekben is megtalálható, mint A Parallax-terv és a McCabe és Mrs. Miller (azonban ismét a neve nem szerepel a stáblistán). 1974-ben jött a már említett Kínai negyed, Roman Polanski rendezésében. Towne-t ezért a filmért Oscar-díjjal, Golden Globe-díjjal és egy BAFTA-díjjal jutalmazták. A Kínai negyed forgatókönyvét sokan a mai napig az egyik legtökéletesebb filmforgatókönyvnek tartják.

 

Ezt olyan alkotások követték, mint Sydney Pollack Yakuzája és Hal Ashby Samponja (Towne harmadik Oscar-jelölése). 1982-ben állt először kamera mögé rendezőként és producerként az Egyéni rekord című sportdrámában. Ő írta az 1984-es Greystoke - Tarzan, a majmok ura című filmet (negyedik Oscar-jelölése), és társszerzője volt az Őrület, Az évszázad üzlete és a 8 millió halál című filmek forgatókönyvének. Továbbá írta és rendezte az 1988-as Az utolsó csepp című bűnügyi filmet is, amelynek főszereplői Mel Gibson és Kurt Russell voltak.

 

1990-ben nemcsak Tony Scott, Mint a villám című autóverseny filmjét írta Tom Cruise főszereplésével, hanem leghíresebb művét, a Kínai negyedet is követte egy laza folytatással, a Cinikus hekus címmel, ismét Jack Nicholson főszereplésével, és ezúttal rendezőként állt a kamera mögé. Egy ideig Tom Cruise mellett maradt, hiszen ő írta A cég és a Mission: Impossible I és II című filmeket is. 1998-ban elkészítette a Korlátok nélkül című sportdrámát, 2006-ban pedig megjelent utolsó rendezői és forgatókönyvírói munkája, a Kárhozott szeretők című romantikus dráma Colin Farrell és Salma Hayek főszereplésével.

 

Az elmúlt években David Fincherrel együtt dolgozott a Kínai negyed még meg nem valósult előzménysorozatán a Netflix streaming szolgáltatás számára, amelynek minden epizódja már nagy valószínűséggel megvan írva.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Elhunyt Shelley Duvall színésznő

Elhunyt Shelley Duvall színésznő

2024.07.11

Hetvenöt éves korában csütörtökön a texasi Blancóban elhunyt Shelley Duvall amerikai színésznő. A halál oka a régóta fennálló cukorbetegséghez kapcsolódó komplikációk voltak. Ezt a hírt a színésznő… (több)

Meghalt Donald Sutherland

Meghalt Donald Sutherland

2024.06.20

Nagyon szomorú hír érkezett az Egyesült Államokból. Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Donald Sutherland, óriási, termékeny amerikai színész, az a sokoldalú magas ember, aki mintegy kétszáz filmes és… (több)

Johnny Depp lesz Terry Gilliam Sátánja

Johnny Depp lesz Terry Gilliam Sátánja

2024.06.09

Hollywood egy ideje távol tartotta magát Johnny Depptől (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja). A volt élettársával, Amber Hearddel (Aquaman) folytatott jogi huzavona idején úgy tűnt, hogy a… (több)

Meghalt Roger Corman

Meghalt Roger Corman

2024.05.12

A filmvilág elveszített az amerikai filmművészet egyik ikonját: a kaliforniai Santa Monicában elhunyt Roger Corman legendás amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró. Tekintélyes kort élt meg,… (több)

David Lynch rajzfilmet akar készíteni

David Lynch rajzfilmet akar készíteni

2024.04.09

A nyugdíjba vonulása talán nem annyira aktuális. Amikor a híres filmrendező, David Lynch (A sötétség útja – Mulholland Drive, Veszett a világ) 2017-ben visszatért a Twin Peaks című kultikus… (több)

A Rémségek kicsiny boltja című film visszatér

A Rémségek kicsiny boltja című film visszatér

2024.03.16

Ha néha úgy gondolod, hogy a húsevő növények nem kapnak elég teret a nagyvásznon, ez hamarosan megváltozhat. A Deadline hírportál információi szerint ugyanis készül a legendás rendező és producer,… (több)

Jön a harmadik Top Gun

Jön a harmadik Top Gun

2024.01.12

A Top Gun: Maverick című film, amely másfél évvel ezelőtt nagy erővel vette célba a mozikat, a megasztár Tom Cruise legsikeresebb filmje, és világszerte 1,5 milliárd dolláros bevételt hozott. Így… (több)

Tom Cruise visszatér Warnerékhez

Tom Cruise visszatér Warnerékhez

2024.01.10

Amikor Tom Cruise még huszonegy éves srác volt, az áttörést a Kockázatos üzlet című filmben a nyughatatlan Joel Goodsen szerepe hozta meg számára. A film a híres Warner Brothers stúdiótól származott,… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Az új Highlander forgatása januárban kezdődik

Az új Highlander forgatása januárban kezdődik

2024.07.01

A Highlander azon kevés franchise egyike, amelyek korábban híresek voltak, de még nem kaptak spinoffot, rebootot vagy folytatást. De már régóta tudjuk, hogy ez hamarosan megváltozik. Elvégre már 16… (több)

Legfrissebb hírek

Mi újság a Duffer fivérekkel?

Mi újság a Duffer fivérekkel?

2024.07.17

A rendkívül népszerű fantasy sorozat, a Stranger Things showrunnerei, Matt és Ross Duffer testvérek keményen dolgoznak ezekben a napokban a várva várt ötödik és egyben utolsó évadon, de a Netflix… (több)

Az Eufória 3. évada mégiscsak megérkezik

Az Eufória 3. évada mégiscsak megérkezik

2024.07.16

Néhány hónapja még arról lehetett olvasni, hogy a nagysikerű Eufória tervezett harmadik évadja bajban van, és korántsem biztos, hogy a második évad folytatása és a történet lezárása megtörténik. Ezek… (több)