vissza az összes hírhez
Az ötödik Indiana Jones csalódást okozott a mozikban

Az ötödik Indiana Jones csalódást okozott a mozikban

2023.07.03 Szerző dO_od

Már a Cannes-i Filmfesztiválon tartott premier előtt sokan azt várták, hogy az ötödik Indiana Jones és a sors tárcsája című film olyan látványos és sikeres búcsú lesz, amilyet nemcsak a főszereplő, de lényegében maga a karakter is megérdemelt volna. De aztán jöttek az első reakciók, amelyek után a rajongók aggódni kezdtek a film minősége miatt, a box office-szakértők (és valószínűleg a stúdió is) pedig a pénzügyi bukás miatt. Nos, mindkettő beigazolódott. 

 

Bár a közönség általában valamivel nagyobb elégedettségről számolt be, mint a kritikusok, az Indiana a mozikban nagyot esett. A 60 millió dolláros hazai nyitás valahogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a világszerte fennmaradó 70 millió dollár bevétel pedig egyenesen bukás, főleg azért, mert a Deadline webportál szerint a kasszasiker költségvetése állítólag átlépte a 300 millió dolláros határt, mégpedig reklámok nélkül. Az öregedő legendának tehát egészen más számokat kellett volna produkálnia az első mozis hétvégén. 

 

A mozikban elért gyenge eredménynek ismét több oka is lehet. Egyrészt a film már említett minősége, hiszen James Mangold (Logan - Farkas) a korábbi sikerfilmek után nem tudott újabb általánosan imádott filmet készíteni, másrészt talán az, hogy a márka nem célozta meg a fiatalokat, akik nem a híres régész mellett nőttek fel. Mindenekelőtt azonban a stúdióknak végre el kellene gondolkodniuk azon, hogy milyen abszurd összegeket költenek az ilyen filmek gyártására. Mert ha fele ennyibe került volna a film, most nem beszélnénk bukásról. 

 

Mindenesetre az amerikai kasszasikerlista második helyét az animációs Pókember – A pókverzumon át című film szerezte meg, amely világszerte átlépte a 600 millió dolláros határt, aminek több mint a fele hazai eladásokból származik. A harmadik helyet aztán az Elemi című animációs film kaparintotta meg, amelynek sikerült korlátoznia a heti esést, és a Flash: A villám című filmmel ellentétben megmenteni, amit lehet a hatalmas, 200 millió dolláros költségvetéséből. A Pixar cég filmje jelenleg 191 milliós bevételnél tart. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Hogyan fog alakulni Aquaman jövője?

Hogyan fog alakulni Aquaman jövője?

2023.12.17

Már néhány nap múlva világszerte a mozikba kerül a Warner Bros. stúdió legújabb filmje, a 2018-as milliárdos sikert hozó Aquaman képregényfilm folytatása, az Aquaman és az Elveszett Királyság címmel.… (több)

Elárulta a tizedik Star Wars epizód a címét?

Elárulta a tizedik Star Wars epizód a címét?

2023.11.05

Jelenleg a Disney stúdió fő projektje a Star Wars: Csillagok háborúja filmszéria sorozat mellékága. Az utolsó nagyjátékfilmet immár négy éve láthattuk a mozikban, de azóta kaptunk olyan sorozatokat,… (több)

Mangold Logan - Farkas filmje az MCU-kánon része

Mangold Logan - Farkas filmje az MCU-kánon része

2023.11.03

Miután bejelentették, hogy a Deadpool következő, egyelőre hivatalos cím nélküli folytatásában, a korábbi részekre is utalva, Ryan Reynolds mellett végre a visszatérő Hugh Jackman is feltűnik majd, a… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Cillian Murphy visszatér a zombikhoz

Cillian Murphy visszatér a zombikhoz

tegnap

Kevés projekt körül volt akkora felhajtás az elmúlt hónapokban, mint Boyle következő apokaliptikus víziója körül. A 28 nappal később és a 28 héttel később című filmek folytatásáról, amelyekben Nagy… (több)

Az Országúti diszkó folytatást kap

Az Országúti diszkó folytatást kap

2024.05.16

A Doug Liman rendezte Országúti diszkó (Road House) című, akcióval teli verekedős filmet alig két hónapja mutatták be a Prime Video csatornán, és a mai napig közel nyolcvanmillióan látták a… (több)

Sydney Sweeney, Edgar Wright és a Barbarella?

Sydney Sweeney, Edgar Wright és a Barbarella?

2024.05.15

A Barbarella 1968-as kultikus film új változatának forgatása gyakorlatilag két évtizede téma, de eddig még soha nem sikerült elindítani az új történetet a hiányos öltözetű hősnőről és a 41. században… (több)