vissza az összes hírhez
Az animált Pókember bajban van

Az animált Pókember bajban van

2023.06.24 Szerző dO_od

A Vulture webportál most tett közzé egy tartalmas interjút a Pókember – A pókverzumon át című animációs film négy névtelenül nyilatkozó egykori munkatársával, akik lényegében megvádolták a producereket, konkrétan Phil Lordot a kaotikus, változtatásokkal, késésekkel, zavaros ötletekkel teli produkció miatt, és az ebből fakadó, az előkészítés utolsó szakaszában minden részlegre nehezedő nyomás miatt, hogy túlórák árán mindent időben befejezzenek, és hogy a film a júniusi bemutatásáig célegyenesbe kerüljön. 

 

A teljes cikk itt olvasható, és valóban nagy terjedelmű, alapvetően arról szól, hogy a különböző részlegek szóban forgó dolgozói (és sokan mások is, hiszen állítólag közel száz ember is elhagyta a projektet a forgatás alatt) nem tudtak megbirkózni Lord állandó szeszélyeivel, akinek producerként állítólag nagyobb beleszólása volt a filmbe, mint a három rendezőnek, és aki folyamatosan változtatott a történeten és a film egyéb részletein, még akkor is, amikor egyes jelenetek már átmentek az animáció minden lényeges fázisán. A probléma az, hogy az animációs filmek, akárcsak az élőszereplős filmek, érthető módon rengeteg változtatáson mennek keresztül a gyártás során, de a legtöbb filmalkotó az ilyen változtatásokat a kezdeti koncepciók során végzi el, míg Lord és Miller arról híresek, hogy bizonyos dolgok elkészülte után csiszolják tökéletesre a filmjeiket (ez nem csak a Pókemberre vonatkozik, ahogy a cikk is gyakran megjegyzi, ez a stílus már a hollywoodi kezdeteik óta jellemző rájuk). Az ő szemszögükből persze így könnyebb, de azok szempontjából, akiknek a munkája a kukában végzi, és újra kell kezdeniük, ez gyakran olyan mértékben demotiváló, hogy nem akarják a munkát folytatni. Vannak, akik ezt meg is teszik, mások viszont nem engedhetik meg maguknak, mert félnek attól, hogy nem találnak másik munkát, esetleg azért, mert egyszerűen szükségük van a nekik járó pénzre. 

 

Ez a fajta irányítás a költségvetés növeléséhez is vezet, a munka elhalasztásához, mivel sok szerződött alkalmazottnak eleinte nincs semmi dolga, mert felülről érkező döntésre várnak, egészen az úgynevezett crunch-hoz (ez a kifejezés különösen a játékfejlesztésben népszerű, amely tele van hasonló történetekkel), ahol az egyes dolgozókat akár napi tizenegy órás munkára is kényszerítik, a hét minden napján. Itt is hangsúlyozni kell, hogy ez jelenleg nem egyetlen film problémája, hanem a VFX-ipar egészének, a Marvel-filmeken vagy más hollywoodi projekteken dolgozó emberek a világ minden tájáról is panaszkodnak hasonlóan drasztikus körülményekre. 

 

Ugyanakkor a Vulture névtelen forrásai elismerik, hogy Lord (a forgatás vége felé Miller is) természetesen nem ok nélkül változtatott, hanem azért, mert a lehető legjobb változatot próbálták elkészíteni a filmből. Ami az Oscar-díjas első filmet, valamint a stúdió és a rajongók elvárásait figyelembe véve érthető. El kell mondani, hogy ez sikerült is nekik, hiszen a Pókember – A pókverzumon át film egy újabb remekmű, ami megmutatja, hogy az animációs és képregényfilmekben milyen lehetőségek rejlenek, amiket máshol nem nagyon látni. Ezért is csodálják egyesek mindezek ellenére a producerpárost. Az azonban, ahogyan Lord elérte ezt az eredményt, komoly kritikát vált ki. A cikk természetesen a legtöbb VFX-es dolgozó alulfinanszírozottságára is kitért - erre, ahogy a többi vádra is, a Sony stúdió képviselői, élükön Amy Pascal filmproducernővel, elég szűkszavúan nyilatkoztak. A legtöbb információ szerintük állítólag pontatlan vagy valótlan, a stúdiónak nem volt gondja Lorddal, a munkatársakat megfelelően megfizették, és a forgatás közbeni változtatások minden film készítése során gyakori - erről szól a filmkészítés. 

 

Egyelőre tehát nem úgy tűnik, hogy a stúdió túlságosan aggódik a megjelent cikk miatt, bár ez nem éppen a legjobb hírét kelti a Lord és Miller alkotópárosnak. Így talán a legfontosabb információ a hátralévő folytatás, a Spider-Man: Beyond the Spider-Verse film helyzetével kapcsolatban. Eredetileg ugyanis csak egy folytatásnak kellett volna készülnie, de végül két részre osztották, az utóbbiban pedig állítólag a mai napig nem történt érdemi előrelépés. Tehát nem csak a jövő márciusi megjelenési dátum a hírek szerint semmiképp sem fog megvalósulni, de az is lehet, hogy a film egyáltalán nem érkezik meg 2024-ben, és ha a legtöbb eddig elhangzott dolog igaz, akkor a film alkotóinak sok dolguk lesz, hogy ne késsék le a 2025-es évet, ami nem éppen pozitív hír. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ryan Gosling hamarosan űrbe mehet

Ryan Gosling hamarosan űrbe mehet

2024.04.20

Egy újabb film vár ránk, amit sokan az év egyik legjobban várt filmjeként emlegetik. Legalábbis papírforma szerint. Az Amazon stúdió ugyanis előre tolja a Project Hail Mary című filmjét, amelyet… (több)

Hogyan alakul a Pókember jövője?

Hogyan alakul a Pókember jövője?

2024.03.03

Két évvel ezelőtt, még hónapokkal a premier után a lelkes rajongók ellepték a mozikat, és a Pókember - Nincs hazaút című film három pókhősét hatalmas kasszasikerhez segítették. Ez a film volt az,… (több)

Nicolas Cage mint noir Pókember?

Nicolas Cage mint noir Pókember?

2024.02.18

Nicolas Cage sztárszínész nemrég az Álmaid hőse című vígjátékban tündökölt, és egyben azt is elárulta, hogy az elismeréseket kiváltó alakítás után azt tervezi, hogy szögre akasztja filmes karrierjét,… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

George Clooney összefog Adam Sandlerrel

George Clooney összefog Adam Sandlerrel

2023.12.15

Eddig elképzelhetetlen együttműködés vár ránk. A kedvenc színészek, George Clooney és Adam Sandler először szerepelnek együtt a nagyvásznon a Netflix streaming-szolgáltató új filmjében. Az egyelőre… (több)

A Marvel VFX dolgozói szakszervezetet alapítanak

A Marvel VFX dolgozói szakszervezetet alapítanak

2023.08.09

Közelmúltban írtunk itt a Pókember – A pókverzumon át című filmen dolgozók őrült munkakörülményeiről, eközben minden második Marvel-film premierje után arról beszélnek, hogy a VFX-területen dolgozók… (több)

Pókember, Kraven és más filmek is csúsznak

Pókember, Kraven és más filmek is csúsznak

2023.07.29

Két hét telt el a színészsztrájk kezdetétől, és ahelyett, hogy bármilyen pozitív hír vagy jelzés érkezne arról, hogy a stúdió képviselői le akarnak ülni a szakszervezettel, és megállapodni a… (több)

Hogy áll Hollywood most nyáron?

Hogy áll Hollywood most nyáron?

2023.07.10

Összességében a számokat tekintve viszonylag jól áll, bár a mozikban volt néhány csalódás, és a sikeres filmszériák új részei sem teljesítettek olyan jól, mint korábban. Együttvéve a hollywoodi… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Az új Gyűrűk Ura-film régi ismerősökkel érkezik

Az új Gyűrűk Ura-film régi ismerősökkel érkezik

2024.05.09

Ez is eljött. Új filmekről a Középföldéről már lassan egy éve beszélnek, amióta Warnerék megvásárolták az ismert és népszerű történetek és karakterek jogait. Most azonban a stúdió vezérigazgatója,… (több)

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

2024.05.08

Kétségtelenül sok olyan filmszéria létezik, amelynek folytatását a nézők örömmel látnák. Minden új pletykával, ami egy közkedvelt filmszéria lehetséges folytatásáról szól, a reményeik egyre nőnek, és… (több)