vissza az összes hírhez
A Marvel VFX dolgozói szakszervezetet alapítanak

A Marvel VFX dolgozói szakszervezetet alapítanak

2023.08.09 Szerző dO_od

Közelmúltban írtunk itt a Pókember – A pókverzumon át című filmen dolgozók őrült munkakörülményeiről, eközben minden második Marvel-film premierje után arról beszélnek, hogy a VFX-területen dolgozók túlterheltek, hajszoltak, és emiatt a trükkök minősége ezekben a filmekben egyre romlik. De ez nem pusztán a képregényes produkciók problémája, a VFX-cégekre nehezedő nyomás az elmúlt években olyan nagy, hogy egyre több a panasz, és sok szakértő gyakran ketyegő időzített bombaként emlegeti a filmipar ezen területét.

 

Így az egyre növekvő problémák, illetve a mostani két hollywoodi sztrájk tükrében valószínűleg senki számára nem meglepő, hogy a Marvel alá tartozó VFX-területen dolgozóknak elfogyott a türelme, és úgy döntöttek, hogy saját szakszervezetet alapítanak. Ez az első alkalom, hogy ezen a területen dolgozók összefogtak, és elkezdtek tisztességesebb feltételeket, bérvédelmet és jobb felügyeletet követelni maguknak, ami a filmgyártás legtöbb más szegmensében már működik. A VFX-területen dolgozók a Színpadi alkalmazottak nemzetközi szövetsége (IATSE) védelme alá szeretnének tartozni, amely mintegy 168 000 technikust, szakmestert és művészt képvisel Észak-Amerikában.

 

Annak ellenére, hogy a Marvel társaság belső munkatársainak nagyon kis csoportjáról van szó (körülbelül 50 fő), ez egy történelmi első lépés lehet a VFX-ipar számára, amely végül sokkal több ember bevonásához vezethet. Elvégre az animátorok tavaly pontosan ugyanígy csatlakoztak a szakszervezethez. Akárhogy is, ez egy nagy felkiáltójel a stúdiók számára, és egy újabb figyelmeztetés, hogy közeleg az idő, amikor az emberek már nem fogják mindezt tűrni.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

29. Critics' Choice Awards - eredmények

29. Critics' Choice Awards - eredmények

2024.01.14

Január 14-én, vasárnap a kaliforniai Santa Monicában tartották a Critics' Choice Awards díjátadó ünnepséget, amelyen hagyományosan az elmúlt év kiemelkedő alkotói teljesítményeket és filmalkotásokat… (több)

Pókember, Kraven és más filmek is csúsznak

Pókember, Kraven és más filmek is csúsznak

2023.07.29

Két hét telt el a színészsztrájk kezdetétől, és ahelyett, hogy bármilyen pozitív hír vagy jelzés érkezne arról, hogy a stúdió képviselői le akarnak ülni a szakszervezettel, és megállapodni a… (több)

Hogy áll Hollywood most nyáron?

Hogy áll Hollywood most nyáron?

2023.07.10

Összességében a számokat tekintve viszonylag jól áll, bár a mozikban volt néhány csalódás, és a sikeres filmszériák új részei sem teljesítettek olyan jól, mint korábban. Együttvéve a hollywoodi… (több)

Az animált Pókember bajban van

Az animált Pókember bajban van

2023.06.24

A Vulture webportál most tett közzé egy tartalmas interjút a Pókember – A pókverzumon át című animációs film négy névtelenül nyilatkozó egykori munkatársával, akik lényegében megvádolták a… (több)

Az animált Pókember hódít a mozikban

Az animált Pókember hódít a mozikban

2023.06.04

120 millió dollár a hazai mozikban, további 88 millió dollár máshol, ami világszerte összesen 208 millió dolláros csodás bevételt jelent, így az animációs Pókember – A pókverzumon át című film az év… (több)

A Sony sok pókos spin-off változatot ígér

A Sony sok pókos spin-off változatot ígér

2023.06.01

Warneréknek megvan a saját DC-homokozójuk, Disney-nek a Marvel nevű pénznyomdája, és valahol a kettő között áll a Sony stúdió, amely foggal-körömmel ragaszkodik az egyetlen saját képregényhőséhez és… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)