vissza az összes hírhez
Stranger Things, Blade és sok más alkotás el lesz halasztva

Stranger Things, Blade és sok más alkotás el lesz halasztva

2023.05.07 Szerző dO_od

A forgatókönyvírók sztrájkja jelenleg folyamatban van. Néhány napja már tájékoztattunk arról, miért és milyen körülmények között alakult ki, de most már azt is tudjuk, hogy kik az első áldozatai ennek a kellemetlen helyzetnek. Mivel most nem lehet új forgatókönyveket írni, befejezni a már folyamatban lévő forgatókönyveket, és főleg érvényes az a korlátozás, hogy forgatás közben lehessen a forgatókönyveket módosítani (és bizonyos esetekben nem csak az írók által, hanem a színészek vagy a rendezők által sem), a stúdiók most komoly választás előtt állnak: vagy elhalasztják a projektjeiket, vagy pedig azokban az esetekben, amelyekben azt a helyzet egyáltalán lehetővé teszi, vállalják a kockázatot, és a sztrájk ellenére folytatják a forgatást. Nézzük először az elhalasztott eseteket. 

 

Az első bejelentett nagy áldozat a készülő Blade című képregényfilm. Ráadásul Blade forgatása már a kezdetektől fogva komoly problémákkal küzdött, amikor a film rendezőjét lecserélték, az eredeti forgatókönyvet pedig kidobták, és most, alig pár nappal a forgatás kezdete előtt a Marvel főnökei inkább teljesen leállították a projektet, amíg a sztrájk véget nem ér. Sorozatok terén a rajongókat majd leginkább a Stranger Things ötödik és egyben utolsó évad forgatásának elhalasztása érintheti. Duffer testvérek ugyanis frissen bejelentették, hogy nem kezdhetik el a forgatást, amíg a stúdió és a tévé képviselői meg nem állapodnak a forgatókönyvírók szakszervezetével, mivel „az írás a kamerák elindítása után is folytatódik”. A Stranger Things sorozat esetében ráadásul ez elég nagy probléma Netflix számára is, ami arra ösztönözheti a szolgáltatás főnökeit, hogy valamivel gyorsabban keressenek kompromisszumokat. Érdemes azonban megemlíteni azokat a kisebb projekteket is, amelyeket most a sztrájk érint, például a régóta várt Balfékek című filmet. És az érintett művek száma csak növekedni fog.  

 

Másrészt sok projektnek már minden szükséges aspektusa készen áll, ezért bátran mehetnek a kamerák elé anélkül, hogy írók vagy akár showrunnerek lennének a forgatáson. Ez vonatkozik például A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi filmsorozat második évadjára. A harmadik Deadpool-film forgatása is elkezdődik (de Ryan Reynoldsnak tilos a forgatókönyvet szerkeszteni). James Gunn Superman-filmjének munkáját sem fogja a sztrájk lelassítani – mivel a forgatókönyv már készen van. Az elmúlt órákban pedig arról is érkeztek hírek, hogy a Warner Bros. főnökei, akik az HBO-t és az HBO Maxot is irányítják, jelenleg azt követelik, hogy az írók térjenek vissza a munkába, mivel szerintük az Amerikai Írószövetségben való tagságuk nem írja felül a stúdió iránti elkötelezettségüket. Így például a Matt Reeves denevér-univerzumán dolgozók kerültek szorult helyzetbe, a The Last of Us alkotói valószínűleg hasonlóan állnak, és még sorolhatnánk. 

 

Jelenleg tehát mindkét oldalról érezhető a nyomás, a Warners főnöke, David Zaslav pedig kijelentette, hogy szerinte a sztrájkot „a munka szeretete” fogja megoldani. Ebben az esetben azonban ez inkább vágy, mint a konfliktus józan értékelése.   

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Johnny Depp visszatér a Jack Sparrow szerepében?

Johnny Depp visszatér a Jack Sparrow szerepében?

2024.03.06

Johnny Depp (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja) az utóbbi években meglehetősen turbulens időket éli. A korábbi párjával, Amber Heard színésznővel (Aquaman és az Elveszett Királyság) folytatott… (több)

A Fantastic Four szereposztása megerősítve

A Fantastic Four szereposztása megerősítve

2024.02.15

Nem volt ugyan nagy titok, de hivatalosan sem erősítették meg. Ez tegnap, Valentin-napon megváltozott, amikor a Marvel stúdió bejelentette a Fantastic Four című film végleges szereposztását. Pedro… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Hogyan fog alakulni Aquaman jövője?

Hogyan fog alakulni Aquaman jövője?

2023.12.17

Már néhány nap múlva világszerte a mozikba kerül a Warner Bros. stúdió legújabb filmje, a 2018-as milliárdos sikert hozó Aquaman képregényfilm folytatása, az Aquaman és az Elveszett Királyság címmel.… (több)

Sebastian Stan lesz Donald Trump

Sebastian Stan lesz Donald Trump

2023.11.30

Az Emmy- és Golden Globe-díjra jelölt Sebastian Stan miután a sokat dicsért Pam & Tommy című sorozatban Tommy Lee-t alakította, most egy újabb excentrikus karaktert fog alakítani, aki egyebek… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

tegnap

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)