vissza az összes hírhez
Meghalt Cormac McCarthy, elismert író

Meghalt Cormac McCarthy, elismert író

2023.06.13 Szerző dO_od

89 éves korában elhunyt Cormac McCarthy elismert író, forgatókönyvíró és Pulitzer-díjas regényíró. A szomorú hírt fia, John McCarthy erősítette meg. A híres író nevéhez olyan alapművek fűződnek, mint Az út, a Véres délkörök - Avagy vörös alkony a nyugati égen, illetve a Nem vénnek való vidék. McCarthyt széles körben az amerikai irodalom egyik legnagyobb alakjaként tartották számon, Stephen King regényíró a generációjának legjobb regényírójának is nevezte. 

 

Ráadásul körülbelül egy hónapja, hogy a Deadline hírportál hozta nyilvánosságra a hírt, miszerint John Hillcoat rendező (Az ajánlat, Fékezhetetlen) a Blood Meridian filmadaptációján dolgozik. Az amerikai történelem egyik legfontosabb regénye alapján készülő filmen, amely egy ártatlan fiatalember kegyetlenné válásáról szól az 1850-es években játszódó, a texasi-mexikói határ mentén tett gyötrelmes útja során, McCarthy és fia is ügyvezető producerként működött volna közre. 

 

Könyvei egyébként 48 országban jelentek meg, és a Pulitzer-díj mellett számos más díjat is kapott, a Nem vénnek való vidék című könyvének talán leghíresebb filmadaptációja négy Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb filmnek járó díjat is. Forgatókönyvíróként McCarthy 2011-ben társszerzője volt a színházi darabja alapján készült A Sunset Limited című filmnek, majd később ő írta Ridley Scott A jogász című filmjének forgatókönyvét is. Az út, a Vad lovak és az Isten gyermeke című filmek is könyvei alapján készültek. 

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Paramount sok új projektet jelentett be

A Paramount sok új projektet jelentett be

2024.04.12

Ha valamelyik hollywoodi stúdió igazán nagy energiával volt jelen az idei CinemaCon konferencián Las Vegasban, és a világ minden tájáról érkező filmesek előtt minél jobb fényben akart bemutatkozni,… (több)

A második Gladiátor rendkívül drága volt

A második Gladiátor rendkívül drága volt

2024.02.26

A tavalyi sztrájkok minden forgatásra voltak hatással. És minél nagyobb volt a produkció, valószínűleg annál jobban véreztek a stúdiók, amikor leállt a filmes munka. Tudja ezt Ridley Scott is, aki… (több)

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

Boldog ünnepeket és BÚÉK 2024!

2023.12.24

Ha a második Dűne film nem lett volna áthelyezve 2024 tavaszára, az elmúlt filmév kivételes lett volna. Így is nagyszerű volt, tele filmes meglepetésekkel. A legnagyobb meglepetés a közösségi hálók … (több)

Ridley Scott rendezi a bombasztikus novellát

Ridley Scott rendezi a bombasztikus novellát

2023.12.15

Míg mások az ő korában a legkíméletesebb pelenkát keresik, Ridley Scott a nyolcvanhetedik születésnapjára újabb rendezői vállalkozással ajándékozza meg magát. A legenda ugyanis úgy döntött, hogy nem… (több)

Az Alien sorozat erősítést toboroz

Az Alien sorozat erősítést toboroz

2023.11.28

Egy ideje már tudjuk, hogy az Alien-univerzumban játszódó Alien: Romulus című nagy játékfilm elkészült, és jövő nyáron várható, Fede Alvarez rendező és író pedig azzal dicsekedett, hogy a filmet maga… (több)

Rengeteg horrorfilm folytatása vár ránk

Rengeteg horrorfilm folytatása vár ránk

2023.11.02

Ahogy idén az ausztrál Beszélj hozzám! című film, az amerikai Gonosz halott - Az ébredés című film, vagy a jelenleg a mozikban és a streaming csatornákon is futó, legújabb Öt éjjel Freddy… (több)

Ridley Scott megdicsérte az új Alien-filmet

Ridley Scott megdicsérte az új Alien-filmet

2023.10.18

Ridley Scott (Gladiátor, A Sólyom végveszélyben) legendás rendezőnek mostanában sok dolga van a promócióval és a Napóleon című film utolsó simításaival is, mielőtt látványos háborús filmje, Joaquin… (több)

Milyen hosszú lesz a Marvel Kapitány folytatása?

Milyen hosszú lesz a Marvel Kapitány folytatása?

2023.08.30

A hosszú játékidők szezonja semmiképp sem ért véget, és hamarosan az Oppenheimer című háromórás kolosszus után újabb hosszú drámák várnak ránk – Scorsese Megfojtott virágok című filmje (206 perc) és… (több)

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)