vissza az összes hírhez
Az Amerikai Írószövetség mesterséges intelligenciával foglalkozik

Az Amerikai Írószövetség mesterséges intelligenciával foglalkozik

2023.03.23 Szerző dO_od

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével a világnak most kell elkezdenie felkészülni a lehetséges következményekre, illetve azok kezelésére. Nincs ez másképp az Amerikai Írószövetség (WGA) esetében sem, amely most Hollywoodban intenzíven foglalkozik azzal, hogyan kezeljék a mesterséges intelligencia kérdését. Az első hírek szerint a WGA engedélyezheti az olyan alkalmazásokat, mint a ChatGPT, mint forgatókönyvírók „segédeszközét” a forgatókönyvek elkészítésében, azonban kihangsúlyozva azt, hogy az elismerésnek mindenkor az adott alkotó kezében kell maradnia. Később azonban ez az álláspont viszonylag drámaian megfordult.

 

A WGA most egy olyan javaslattal állt elő, amely gyakorlatilag betiltaná a mesterséges intelligencia által nyújtott mindennemű segítséget a forgatókönyvek elkészítésében. A javaslat fő pontjai az, hogy a mesterséges intelligencia nem használható forrásanyagként, nem használható a mesterséges intelligencia által generált szöveg, és semmiképpen sem vehető figyelembe az érdemek meghatározásakor. Hasonlóképpen, a mesterséges intelligencia által generált anyag nem kerülhet az írókhoz további szerkesztésre. Lényegében az egyetlen dolog, amit a stúdiók tehetnének az az, hogy mesterséges intelligenciát az anyaggal kapcsolatos kutatásra és konzultációra használják. Ennek oka elsősorban az, hogy a mesterséges intelligencia nem hoz létre semmi újat, hanem röviden szólva ismert tartalmat generál egy feladat alapján, ezért fennáll a szerzői jogok vagy a szabad alkotások megsértésének veszélye - más szóval plagizálásról van szó.

 

A szövetség most tárgyalja az ügyet a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével, így most már rajtuk múlik, hogy állást foglaljanak a javaslatról, és megállapodjanak a WGA-val. Ellenkező esetben akár írósztrájk is fenyegethet. A WGA jelenlegi szerződése a szövetséggel május 1-jén jár le.

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Ördögűző, amerre csak nézel...

Ördögűző, amerre csak nézel...

2024.04.26

Az átlagember szinte azt gondolná, hogy az ördögűzésről szóló horrortörténetek egyike azoknak a témáknak, amelyeket csak egyszer kell rendesen megcsinálni (1973-as Az ördögűző, egy példa mindegyikért… (több)

A 28 évvel később filmhez szereplőket keresnek...

A 28 évvel később filmhez szereplőket keresnek...

2024.04.25

Danny Boyle brit rendező (Napfény, Trainspotting) komolyan gondolja, hogy visszatér a 28 nappal később című, huszonkét évvel ezelőtti túlélőhorror filmjéhez és annak folytatásához, a 28 héttel később… (több)

Chris Columbus és a csütörtöki nyomozóklub?

Chris Columbus és a csütörtöki nyomozóklub?

2024.04.24

A népszerű amerikai rendező, Chris Columbus (Reszkessetek, betörők!, Harry Potter és a bölcsek köve) négy évvel ezelőtti vállalkozása, a Karácsonyi krónikák című film folytatása után, amely a Netflix… (több)