vissza az összes hírhez
Az Amerikai Írószövetség mesterséges intelligenciával foglalkozik

Az Amerikai Írószövetség mesterséges intelligenciával foglalkozik

2023.03.23 Szerző dO_od

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével a világnak most kell elkezdenie felkészülni a lehetséges következményekre, illetve azok kezelésére. Nincs ez másképp az Amerikai Írószövetség (WGA) esetében sem, amely most Hollywoodban intenzíven foglalkozik azzal, hogyan kezeljék a mesterséges intelligencia kérdését. Az első hírek szerint a WGA engedélyezheti az olyan alkalmazásokat, mint a ChatGPT, mint forgatókönyvírók „segédeszközét” a forgatókönyvek elkészítésében, azonban kihangsúlyozva azt, hogy az elismerésnek mindenkor az adott alkotó kezében kell maradnia. Később azonban ez az álláspont viszonylag drámaian megfordult.

 

A WGA most egy olyan javaslattal állt elő, amely gyakorlatilag betiltaná a mesterséges intelligencia által nyújtott mindennemű segítséget a forgatókönyvek elkészítésében. A javaslat fő pontjai az, hogy a mesterséges intelligencia nem használható forrásanyagként, nem használható a mesterséges intelligencia által generált szöveg, és semmiképpen sem vehető figyelembe az érdemek meghatározásakor. Hasonlóképpen, a mesterséges intelligencia által generált anyag nem kerülhet az írókhoz további szerkesztésre. Lényegében az egyetlen dolog, amit a stúdiók tehetnének az az, hogy mesterséges intelligenciát az anyaggal kapcsolatos kutatásra és konzultációra használják. Ennek oka elsősorban az, hogy a mesterséges intelligencia nem hoz létre semmi újat, hanem röviden szólva ismert tartalmat generál egy feladat alapján, ezért fennáll a szerzői jogok vagy a szabad alkotások megsértésének veszélye - más szóval plagizálásról van szó.

 

A szövetség most tárgyalja az ügyet a Film- és Televíziós Producerek Szövetségével, így most már rajtuk múlik, hogy állást foglaljanak a javaslatról, és megállapodjanak a WGA-val. Ellenkező esetben akár írósztrájk is fenyegethet. A WGA jelenlegi szerződése a szövetséggel május 1-jén jár le.

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Meghalt Roger Corman

Meghalt Roger Corman

ma

A filmvilág elveszített az amerikai filmművészet egyik ikonját: a kaliforniai Santa Monicában elhunyt Roger Corman legendás amerikai rendező, producer és forgatókönyvíró. Tekintélyes kort élt meg,… (több)

Az új Gyűrűk Ura-film régi ismerősökkel érkezik

Az új Gyűrűk Ura-film régi ismerősökkel érkezik

2024.05.09

Ez is eljött. Új filmekről a Középföldéről már lassan egy éve beszélnek, amióta Warnerék megvásárolták az ismert és népszerű történetek és karakterek jogait. Most azonban a stúdió vezérigazgatója,… (több)

Az időzóna megváltozott