vissza az összes hírhez
Meghalt Norman Jewison rendező

Meghalt Norman Jewison rendező

2024.01.23 Szerző Goldbeater

Kilencvenhét éves áldott korában, január 20-án, szombaton távozott a filmvilágból Norman Jewison kanadai-amerikai, hétszeres Oscar-jelölt rendező és producer, olyan legendás és népszerű filmek alkotója, mint a Forró éjszakában, a Jézus Krisztus szupersztár, a Moonstruck és Az igazság mindenkié. A tisztelt és nagyra becsült művész pályafutása során több mint negyven filmet és televíziós műsort készített, 1999-ben pedig az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tiszteletbeli Oscar-díját érdemelte ki, a kivételes és kreatív producereknek járó Irving G. Thalberg-emlékdíjat.

 

1926-ban született Torontóban, ahol az 1940-es évek végén művészeti akadémián is tanult. Karrierjét az 1950-es években a televízióban kezdte, első játékfilmjét pedig 1962-ben készítette a Vidámparki bajkeverő címmel. Ezt olyan filmek követték, mint a Minden izgalmat című romantikus vígjáték, a Cincinnati kid című dráma Steve McQueen főszereplésével, illetve 1966-ban Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! című háborús vígjáték. Az áttörést karrierjében az 1967-es Forró éjszakában című bűnügyi dráma hozta meg, amely a következő évben összesen öt Oscar-díjat nyert (köztük a legjobb filmnek járó díjat), és Jewison számára első rendezői jelölést hozta.

 

1968-ban Norman Jewsion újra együttműködött Steve McQueen színésszel A Thomas Crown-ügy című filmben. Az 1970-es éveket stílusosan kezdte olyan legendás és becsült filmekkel, mint a Hegedűs a háztetőn című zenés dráma és a Jézus Krisztus Szupersztár című rockopera. Ezt olyan vállalkozások követték, mint a Rollerball című sci-fi thriller, az Ö.K.Ö.L. című film Sylvester Stallone szereplésével, illetve az Al Pacino főszereplésével készült Az igazság mindenkié című bírósági dráma. Norman Jewison az 1987-es Moonstruck című filmmel érdemelte ki az Amerikai Akadémia legutóbbi rendezői jelölését. További munkái közé tartozik a Hurrikán című sportdráma és a 2003-as Norman Jewison: Az ítélet című thriller, amely végül az utolsó rendezői munkája lett.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meghalt Alan Arkin színész

Meghalt Alan Arkin színész

2023.06.30

Szomorú hír az egész filmvilág számára, ugyanis csütörtökön nyolcvankilenc éves korában a kaliforniai Carlsbadban elhunyt a népszerű amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró és zenész, Oscar-díjas… (több)

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

Vin Diesel negyedik alkalommal Riddick szerepében

tegnap

Kétségtelenül sok olyan filmszéria létezik, amelynek folytatását a nézők örömmel látnák. Minden új pletykával, ami egy közkedvelt filmszéria lehetséges folytatásáról szól, a reményeik egyre nőnek, és… (több)

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)