vissza az összes hírhez
Meghalt Alan Arkin színész

Meghalt Alan Arkin színész

2023.06.30 Szerző Goldbeater

Szomorú hír az egész filmvilág számára, ugyanis csütörtökön nyolcvankilenc éves korában a kaliforniai Carlsbadban elhunyt a népszerű amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró és zenész, Oscar-díjas Alan Arkin. Az információt a színész három fia, Adam, Anthony és Matthew erősítette meg a médiának. A Variety hírportál szerint az amerikai filmművészet veteránja természetes halállal hunyt el. Gazdag karrierje tizenegy tucatnyi filmes és televíziós szerepet számlál. 

 

A színész 1934-ben született Brooklynban. Szórakoztatóipari karrierje zenei tehetségének köszönhetően az 1950-es évek közepén indult, amikor is elkezdett kisebb szerepeket kapni filmekben és sorozatokban. Az áttörést Norman Jewison, Jönnek az oroszok! Jönnek az oroszok! című háborús vígjátékában való szereplése jelentett számára, amelyért 1967-ben megkapta első Oscar-jelölését. A következő évben Audrey Hepburn oldalán a Várj, míg sötét lesz című thrillerben tűnt fel, egy jelentősen negatív szerepben. Második Oscar-díj jelölését nagyon hamar megkapta, az 1968-as Magányos vadász a szív című drámában játszott főszerepért. 

 

Ezt olyan filmekben játszott szerepek követték, mint A 22-es csapdájaClouseau felügyelő és A hétszázalékos megoldás. A későbbi években olyan filmekben kapott mellékszerepeket, mint az Ollókezű Edward, a Glengary Glen Ross, a Rocketeer és a Gattaca. 2007-ben végül sikerült Oscar-jelölését győzelemre váltania A család kicsi kincse című vígjátékban alakított mellékszerepéért, ahol egy igen temperamentumos családban játszott hóbortos nagyapát. Öt évvel később a Ben Affleck által rendezett Az Argo-akció című filmnek köszönhetően megszerezte negyedik és egyben utolsó Oscar-jelölését. Az elmúlt években olyan filmekben is láthattuk, mint a Vén rókák, Dumbó, Spenser az igazság nyomában és a Kominsky-módszer

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meghalt Norman Jewison rendező

Meghalt Norman Jewison rendező

2024.01.23

Kilencvenhét éves áldott korában, január 20-án, szombaton távozott a filmvilágból Norman Jewison kanadai-amerikai, hétszeres Oscar-jelölt rendező és producer, olyan legendás és népszerű filmek… (több)

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)