vissza az összes hírhez
Kína vezet a globális mozibevételek területén

Kína vezet a globális mozibevételek területén

2023.10.02

Már rég senki nem lepődik meg azon, hogy a kínai filmpiac hatalmas. Mégis ritkán fordul elő, hogy a világ második legnépesebb országából származó filmek, amelyeket ugyanakkor szinte senki sem látott a határain kívül, a globális bevételi listák első helyére kerülnek. Ez legutóbb a pandémia idején fordult elő, amikor a kínai filmek a 2021-es év második és a harmadik legtöbb bevételt hozó filmek közé is bekerültek. Az elmúlt hétvégén az ázsiai ország ismét első helyeken szerepelt, legalábbis a számokat nézve.

A Variety hírportál a Comscore elemzőcég adatait idézi, melyek szerint a kínai filmek az első, a harmadik és az ötödik helyet foglalták el a világszerte legnagyobb bevételt hozó filmek között. Míg a Mancs őrjárat: A szuperfilm című amerikai kasszasiker Észak-Amerikában 23 millió dollárt, a világ többi részén pedig 23,1 millió dollárt hozott (összesen 46,1 millió dollárt), addig csak kínai mozikban forgalmazott Under the Light című bűnügyi dráma elérte az 54 millió dolláros összeget. Harmadik lett a The Ex-Files 4: The Marriage Plan című kínai romantikus dráma a hat piacon elért 41,4 millióval. Csak utána következik a nagyon várt Az Alkotó című sci-fi film a globális szinten elért 32,3 millióval. Az első öt helyezett körét egy másik kínai film, a The Volunteers: To the War című alkotás zárja.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gareth Edwards és az új Jurassic World?

Gareth Edwards és az új Jurassic World?

2024.02.21

A dinoszauruszos filmszéria körül kezdenek újra felpörögni a dolgok. Csak pár nappal ezelőtt lehetett itt olvasni, hogy az első két Jurassic Park írójának, David Koeppnek a tollából készülő új… (több)

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

Nyilvánosak az Oscar-díj jelölések

2024.01.23

2024. január 23-án, kedden a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Theatre színházban Jack Quaid és Zazie Beetz színészek bejelentették a közelgő 96. Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS)… (több)

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

Mire készül most Guy Ritchie rendező?

2024.01.19

Guy Ritchie brit rendező (Úriemberek, Egy igazán dühös ember) az utóbbi években igen gyors alkotói tempóba merült. Míg tavaly sikerült a mozikba juttatnia a Fortune hadművelet – A nagy átverés című… (több)

Legfrissebb hírek

Vízió saját sorozatban tér vissza

Vízió saját sorozatban tér vissza

tegnap

Az elmúlt években a Marvel képregénystúdió kicsit elszállt az új projektek bejelentésével. Egy olyan csúcs időszak után, amikor a mozitermek zsúfolásig tele voltak a lelkes nézők áradatával, akiknek… (több)

Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező

Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező

tegnap

A dokumentumfilm világa elveszítette egyik kiemelkedő alakját: május 23-án, csütörtökön ötvenhárom éves korában New Yorkban elhunyt Morgan Spurlock Oscar-díjra jelölt amerikai dokumentumfilm-rendező.… (több)