vissza az összes hírhez
Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező

Meghalt Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező

2024.05.25 Szerző Goldbeater

A dokumentumfilm világa elveszítette egyik kiemelkedő alakját: május 23-án, csütörtökön ötvenhárom éves korában New Yorkban elhunyt Morgan Spurlock Oscar-díjra jelölt amerikai dokumentumfilm-rendező. A halál oka az onkológiai megbetegedéssel kapcsolatos komplikációk voltak, ezt az információt családja erősítette meg a médiának. Spurlock munkásságát ötletes, radikális és ellentmondásos társadalmi kísérletek jellemezték, amelyeket sosem félt egy adag humorral is megfűszerezni. 

 

Morgan Spurlock volt a szerzője a 2004-es Super Size Me című dokumentumfilmnek, amely világszerte ismertté tette. Ebben a filmkísérletben egy hónapon keresztül minden nap csak a McDonald's gyorsétteremlánc ételeit fogyasztotta, és megmutatta a nézőknek, hogy ez a radikális gyorséttermi diéta milyen változásokat okozott a testében és a lelki világában. A Super Size Me dokumentumfilmért még abban az évben elnyerte a Sundance Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó díjat, sőt, a következő évben Oscar-díj jelölést is kapott.  

 

Ezt követően olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Hol az ördögben van Oszama bin Laden?, ami miatt a Közel-Keletet járta be a világ legkeresettebb ember után tartó nyomozás idején, vagy a The Greatest Movie Ever Sold, amelyben a product placement, a marketing és a reklámok hatását vizsgálta. Olyan dokumentumfilmek következtek még, mint a Mansome, a Rats és a Comic-Con Episode Four: A Fan's Hope. Többek között a One Direction: This Is Us című musicalt is ő készítette, 2017-ben pedig visszatért a leghíresebb filmes vállalkozásához a Super Size Me 2: Holy Chicken! című film folytatásával.

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Az új Jurassic World megtalálta a fő arcot

Az új Jurassic World megtalálta a fő arcot

2024.05.23

A Jurassic Park és Jurassic World filmek világában játszódó következő film előkészületei már javában zajlanak, és ezekben a napokban még mindig tart az őrületes színészválogatás, hogy vadonatúj… (több)

Legfrissebb hírek

Az Űrgolyhók űrparódiának folytatása lesz

Az Űrgolyhók űrparódiának folytatása lesz

tegnap

Ismét nagy szórakozás lesz az űrben, ugyanis az Oscar-díjas rendező, író és színész Mel Brooks (Producerek, Fényes nyergek) klasszikus 1987-es Űrgolyhók című sci-fi paródiájának a Star Wars című saga… (több)

Will Smith egy új sci-fi thrillerben?

Will Smith egy új sci-fi thrillerben?

2024.06.21

Pofon ide, pofon oda - a nemrég bemutatott Bad Boys – Mindent vagy többet című akciófilm viszonylag pozitív fogadtatása és az eddigi bevételei megerősítik Will Smith (Legenda vagyok, Richard király)… (több)