vissza az összes hírhez
Meghalt Michael Gambon színész

Meghalt Michael Gambon színész

2023.09.28 Szerző Goldbeater

Szomorú hír érkezett mind a Harry Potter varázslóvilága, mind a filmvilág számára. Nyolcvankét éves korában csütörtökön szeptember 28-án elhunyt népszerű és tehetséges brit-ír színész, Sir Michael Gambon. A hírt családja képviselői közölték a médiával, akik elmondták, hogy Gambon a kórházban halt meg szerettei körében, a komplikált tüdőgyulladás következtében. Bár a legtöbb fiatal néző elsősorban a Roxfort varázslóiskola igazgatójaként, Albus Dumbledore-ként emlékszik rá - ezt a szerepet Richard Harris színésztől vette át -, termékeny színészi karrierje egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. Azóta több mint százhatvan filmes és televíziós szerepben volt látható.

 

1940-ben született Dublin külvárosában. Karrierjét színházban kezdte. Többek között a Royal National Theatre színház tagja lett, és gyakran játszott együtt a brit színházi és filmes legendával, Laurence Olivierrel. Majd 1965-ben debütált a nagyvásznon a William Shakespeare által írt Othello című drámában. Az 1970-es évek elején George Lazenby után rövid ideig James Bond szerep is felmerült vele kapcsolatban. Számtalan televíziós produkcióval aratott sikert, de nagyvásznon csak 1989-ben, Peter Greenway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című filmjének egyik főszerepében vált ismertté. Az 1990-es évek végén olyan filmekben tűnt fel, mint A gonosz csábítása, Az Álmosvölgy legendája és A bennfentes. 1998-ban II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

 

2000 után olyan filmekben kapott szerepet, mint Robert Altman Gosford Park című filmjében, Kevin Costner Fegyvertársak című filmjében, Wes Anderson Édes vízi élet című filmjében és Matthew Vaughn rendező Torta című filmjében. A Háború a háborúról című amerikai televíziós minisorozatban játszott szerepe 2003-ban Golden Globe-jelölést hozott neki. A következő évben a Harry Potter és az azkabani fogoly című fantasyben tűnt fel először a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatójaként, és ezt a szerepet a következő években még négyszer eljátszotta. Az elmúlt években Gambon a jól megérdemelt pihenést élvezte, és utoljára 2019-ben láthattuk a nagyvásznon a Judy és a Cordelia című brit filmekben.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Fejnélküli lovas visszatér

A Fejnélküli lovas visszatér

2024.04.24

Fogd a kalapot, újra fejek fognak hullani. A félelmetes Fejnélküli lovas ugyanis visszatér a mozivásznakra, Washington Irving (1783-1859) New York-i író „Az Álmosvölgy legendája” című, eredetileg… (több)

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)