vissza az összes hírhez
Tarr Béla rendezőt díszdoktorrá avatta a Művészeti akadémia

Tarr Béla rendezőt díszdoktorrá avatta a Művészeti akadémia

2023.11.01 Szerző Goldbeater

Október 31-én, kedden a prágai Művészeti akadémia a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért díszdoktori címet adományozott a hatvannyolc éves Tarr Béla magyar rendezőnek és forgatókönyvírónak. A rendező ezzel a filmművészet világának tizenkettedik kiemelkedő személyisége lett, akit az Akadémia díszdoktorrá avatott. A páratlan művész, aki olyan jelentős alkotások mögött áll, mint a Sátántangó, A torinói ló, A londoni férfi és a Werckmeister harmóniák című filmek, jelenleg a prágai FAMU filmművészeti akadémián tevékenykedik egy mentorprogram keretében.

 

A díjátadó alkalmából tartott beszédében maga a filmes a következő üzenetet fogalmazta meg a kezdő filmalkotók számára: „Először meg kell tanulnod az életet - a forma és a stílus majd megtalál téged. Arról van szó, hogy meg kell osztani, és felelősséget kell vállalni azért, amit fontosnak tartasz, és amit az élet értelméről szóló ezer és ezer vélemény közül érdemes kiemelni. (...) Mélyen meghatott az elismerésük. Ne feledd, hogy amikor hajnali négykor felkelsz, elmész a forgatásra, várod a napfelkeltét, hideg novemberi nap lesz, nem lesz lehetőséged felmelegedni, a színészek fázni fognak, a hideg átjárja a testedet - akkor is ugyanolyan kitartóan fogsz dolgozni, mint abban a sorsdöntő első pillanatban.”

 

A Művészeti Akadémia díszdoktori címe nem az egyetlen karrieri díj, amelyet a legendás magyar rendező az elmúlt napokban kapott Csehországban. Többek között díszvendége volt az október 24. és 29. között zajló 27. Ji.hlava Nemzetközi dokumentumfilm fesztiválnak is. Itt kapta meg a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért járó díjat. Az idei Ji.hlava díjazott filmesek és filmek teljes listája megtekinthető a Díjak rovatunkban vagy erre a linkre kattintva.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

36. Európai Filmdíj - jelölések

36. Európai Filmdíj - jelölések

2023.11.08

November 7-én, kedden bejelentették a 36. Európai Filmdíj jelöléseit, amelyek a 2023-as év legjelentősebb európai filmalkotásokra hívják fel a figyelmet. A legjobb európai film kategóriában versenyez… (több)

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)