Himalája - Az élet sója

  • Magyarország Himalája - Egy törzsfőnök gyermekkora (fesztivál filmcím) (több)
Előzetes
Kaland / Dráma
Franciaország / Egyesült Királyság / Svájc / Nepál, 1999, 108 perc

Tartalmak(1)

A Himalája - Az élet sója gyönyörű képi világával Tibet elfeledett népét mutatja be hagyományaikon és mindennapjaikon keresztül. A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt, ötezer méter magasban búvik meg a kis falu, Dolpo. Az ott élő, a zord klímában megedződött emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só. Só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára messze, nagyon messze, a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az egyszerű, csöndes embereket, akik minden áldott évben a túlélés hőseivé válnak. Hisz vészterhes útjuk során minden lépés halálos lehet. Öregek, nők s gyermekek küzdenek együtt nem csupán saját, de teherhordó jak-társaik sorsáért is. Heteken, hónapokon keresztül gyalogolnak nekifeszülve a szélnek, dacolva a hóviharral és a gleccserek csapdáival. A film a falu agg vezére, Tinle utolsó útját követi nyomon, miközben a felnövekvő fiatalok leckét kapnak bölcsességből s beavatásból. A már-már eposzi vándorlások során nem ritka, hogy hol a megpróbáltatások, hol a szerelmek, hol pedig a generációk közti gyűlölködés tragédiát szülnek, fájdalmasan megosztva a közösséget. (Gamma Home Entertainment)

(több)

Recenziók (2)

POMO 

az összes felhasználói recenzió

magyar Egy második megtekintés után a vásznon, teljes értékelést adok, és a DVD a kedvencek közé kerül a polcon. Himalája - Az élet sója nem csak szép képek és gyönyörű zene. Ez nem csak vizuális-zenei meditáció. Ez egy spirituális film is a büszkeségről, a kitartásról, a családról és a felismerésről (aranyos utolsó felvétel). Alázatosan, szerényen és halkan fejezi ki magát, főhősei nyelvén. A Himalája - Az élet sója egy film olyan tájakról, ahol a bölcsesség nem tanulságból ered, hanem az ember életkorából. "Mindig a nehezebb utat válaszd." ()

DaViD´82 

az összes felhasználói recenzió

angol Instead of being a regular movie, this is more like a documentary about everyday life in the Himalayas and, looking at it that way, it has much to offer. A lovely insight into life there, but unfortunately it is so dragged out and almost boring in places, just like the reality of everyday life there. The camerawork is great, very impressive, and the music too. Himalaya is certainly a fascinating picture, but could have been even better if it were cut a little shorter. ()