Madagaszkár

(sorozat)
  • Egyesült Királyság Madagascar
Dokument
Egyesült Királyság, 2011, 4x59 (2x45) perc

Tartalmak(1)

1. rész: 60 millió évvel ezelőtt páratlan történet kezdődött e trópusi sziget partjainál. A hullámok túlélők különös csoportját vetették a szárazföldre – néhány ősi teremtményt, amelyek egy távoli földrészről származtak, és sok száz kilométert sodródtak a tengeren. Egy olyan helyen találták magukat, amely semmi máshoz nem hasonlítható. A világ többi részétől teljesen elvágott számkivetettek meghódították a szigetet, s az évmilliók során furcsa, ritka és egészen egyedülálló flóra és fauna alakult ki belőlük. Annyira egyedi ez a hely, hogy az itt honos fajok 80 százaléka a világon sehol máshol nem fordul elő. A sziget Madagaszkár volt, s ez a történet arról szól, hogy ha egy maroknyi állat és növény évmilliókon át teljes elszigeteltségben fejlődhet, kialakulhat egy ilyen különös csodavilág.

2. rész: A sziget keleti oldalán robosztus hegyek emelkednek drámaian a pálmák által szegélyezett Indiai-óceán fölé. Ezek a fennsíkok fogják meg a majdnem egész évben szakadó esőket. Ez a terület nagyon meredek és hozzáférhetetlen, s talán ezért is a sziget legváltozatosabb része. Itt találhatóak a legmagasabb hegyek, ahol kevés a fa és akár fagyhat is, ugyanakkor a buja esőerdőkön át lejuthatunk a trópusi tengerpartra. A film bemutat számos itt őshonos állatot: a gyűrűsfarkú makikat, a díszes gekkókat és a ragadozó darazsakat. Felmerül a kérdés, hogy hogyan is lehet ennek a szűk keleti sávnak ennyire változatos az élővilága?

3. rész: Madagaszkár déli része egy igen rendkívüli terület – fejjel lefelé álló fák alkotta erdőktől tüskés sivatagokig terjed a változatossága. Éles kontrasztban áll a keleti résszel, mivel itt az év nagy része csontszáraz, ennek ellenére rendkívüli gazdag a vadvilága. Itt csak a legkeményebb és legalkalmazkodóbb élőlények maradnak életben – némelyikük túlélési stratégiája kimondottan szellemes. A film nyomon követi a száraz évszakot, hogy a nézők bepillanthassanak abba, hogyan birkóznak meg a kietlenséggel az élőlények, hogyan várják a rövid, esős időszak beköszöntét. (MTVA)

(több)

Recenziók (1)

DaViD´82 

az összes felhasználói recenzió

angol Madagascar, the fourth largest island on our planet with unique flora and fauna where you won’t find about eighty percent of the species there anywhere else on the Earth. It’s a goldmine for any documentary and especially for David Attenborough and the BBC. It has one drawback; since it is only three episodes long, it never lingers over anything which, in view of how interesting everything filmed/said here, is a crying shame (this applies mainly for the episode Lost Worlds). Otherwise we get everything we are used to from BBC nature documentaries - breathtaking high definition, unique shots, diaries about the pitfalls of filming (which again are no less interesting that the “main feature") and... And I’m sure you’ve seen them before; the format has been the same for years. And it still works and amazes like nothing else, because I think it must be impossible to get tired of them. ()