Madagaszkár

(sorozat)
  • Egyesült Királyság Madagascar
Dokument
Egyesült Királyság, 2011, 4x59 (2x45) perc

Tartalmak(1)

1. rész: 60 millió évvel ezelőtt páratlan történet kezdődött e trópusi sziget partjainál. A hullámok túlélők különös csoportját vetették a szárazföldre – néhány ősi teremtményt, amelyek egy távoli földrészről származtak, és sok száz kilométert sodródtak a tengeren. Egy olyan helyen találták magukat, amely semmi máshoz nem hasonlítható. A világ többi részétől teljesen elvágott számkivetettek meghódították a szigetet, s az évmilliók során furcsa, ritka és egészen egyedülálló flóra és fauna alakult ki belőlük. Annyira egyedi ez a hely, hogy az itt honos fajok 80 százaléka a világon sehol máshol nem fordul elő. A sziget Madagaszkár volt, s ez a történet arról szól, hogy ha egy maroknyi állat és növény évmilliókon át teljes elszigeteltségben fejlődhet, kialakulhat egy ilyen különös csodavilág.

2. rész: A sziget keleti oldalán robosztus hegyek emelkednek drámaian a pálmák által szegélyezett Indiai-óceán fölé. Ezek a fennsíkok fogják meg a majdnem egész évben szakadó esőket. Ez a terület nagyon meredek és hozzáférhetetlen, s talán ezért is a sziget legváltozatosabb része. Itt találhatóak a legmagasabb hegyek, ahol kevés a fa és akár fagyhat is, ugyanakkor a buja esőerdőkön át lejuthatunk a trópusi tengerpartra. A film bemutat számos itt őshonos állatot: a gyűrűsfarkú makikat, a díszes gekkókat és a ragadozó darazsakat. Felmerül a kérdés, hogy hogyan is lehet ennek a szűk keleti sávnak ennyire változatos az élővilága?

3. rész: Madagaszkár déli része egy igen rendkívüli terület – fejjel lefelé álló fák alkotta erdőktől tüskés sivatagokig terjed a változatossága. Éles kontrasztban áll a keleti résszel, mivel itt az év nagy része csontszáraz, ennek ellenére rendkívüli gazdag a vadvilága. Itt csak a legkeményebb és legalkalmazkodóbb élőlények maradnak életben – némelyikük túlélési stratégiája kimondottan szellemes. A film nyomon követi a száraz évszakot, hogy a nézők bepillanthassanak abba, hogyan birkóznak meg a kietlenséggel az élőlények, hogyan várják a rövid, esős időszak beköszöntét. (MTVA)

(több)