Madagaszkár

(sorozat)
  • Egyesült Királyság Madagascar
Dokument
Egyesült Királyság, 2011, 4x59 (2x45) perc

Tartalmak(1)

1. rész: 60 millió évvel ezelőtt páratlan történet kezdődött e trópusi sziget partjainál. A hullámok túlélők különös csoportját vetették a szárazföldre – néhány ősi teremtményt, amelyek egy távoli földrészről származtak, és sok száz kilométert sodródtak a tengeren. Egy olyan helyen találták magukat, amely semmi máshoz nem hasonlítható. A világ többi részétől teljesen elvágott számkivetettek meghódították a szigetet, s az évmilliók során furcsa, ritka és egészen egyedülálló flóra és fauna alakult ki belőlük. Annyira egyedi ez a hely, hogy az itt honos fajok 80 százaléka a világon sehol máshol nem fordul elő. A sziget Madagaszkár volt, s ez a történet arról szól, hogy ha egy maroknyi állat és növény évmilliókon át teljes elszigeteltségben fejlődhet, kialakulhat egy ilyen különös csodavilág.

2. rész: A sziget keleti oldalán robosztus hegyek emelkednek drámaian a pálmák által szegélyezett Indiai-óceán fölé. Ezek a fennsíkok fogják meg a majdnem egész évben szakadó esőket. Ez a terület nagyon meredek és hozzáférhetetlen, s talán ezért is a sziget legváltozatosabb része. Itt találhatóak a legmagasabb hegyek, ahol kevés a fa és akár fagyhat is, ugyanakkor a buja esőerdőkön át lejuthatunk a trópusi tengerpartra. A film bemutat számos itt őshonos állatot: a gyűrűsfarkú makikat, a díszes gekkókat és a ragadozó darazsakat. Felmerül a kérdés, hogy hogyan is lehet ennek a szűk keleti sávnak ennyire változatos az élővilága?

3. rész: Madagaszkár déli része egy igen rendkívüli terület – fejjel lefelé álló fák alkotta erdőktől tüskés sivatagokig terjed a változatossága. Éles kontrasztban áll a keleti résszel, mivel itt az év nagy része csontszáraz, ennek ellenére rendkívüli gazdag a vadvilága. Itt csak a legkeményebb és legalkalmazkodóbb élőlények maradnak életben – némelyikük túlélési stratégiája kimondottan szellemes. A film nyomon követi a száraz évszakot, hogy a nézők bepillanthassanak abba, hogyan birkóznak meg a kietlenséggel az élőlények, hogyan várják a rövid, esős időszak beköszöntét. (MTVA)

(több)

Filmtár

Felhasználó Formátum Nyelvek Hozzáadva Jegyz.
MiFa5157 Egyéb
2024.02.13
apokar Egyéb
2022.01.06
medvjet009 DVD
2014.12.08
powell Egyéb
2013.12.28
majo25 Egyéb
2012.10.25
therollingun DVD
2012.06.22
Starlionx Blu-ray
2011.03.07