vissza az összes hírhez
Meghalt O.J. Simpson

Meghalt O.J. Simpson

2024.04.11 Szerző Goldbeater

Április 10-én, szerdán, 76 éves korában a nevadai Las Vegasban elhunyt O.J.Simpson, egykori profi amerikaifutball-játékos, sikeres színész, később az amerikai kultúra és sport egyik legvitatottabb alakja. A hírt családja erősítette meg a médiának azzal, hogy a halál oka rák volt. Simpson korábban fényes karrierjére 1994-ben sötét árnyék vetődött, amikor az amerikai igazságszolgáltatás megvádolta volt felesége, Nicole Brown Simpson és annak barátja, Ronald Goldman meggyilkolásával. Bár egy évvel később felmentették, a bírósági tárgyalása az egyik legnézettebb és legvitatottabb lett az Egyesült Államok modern kori történelmében, három évvel később pedig az áldozatok családjai által indított polgári perben felelősségre vonták őt.

 

De emlékezzünk arra, amire emlékezni akarunk róla – a sok legendás filmben nyújtott alakításaira. Színészi karrierje a hatvanas évek végén kezdődött, amikor televíziós sorozatokban és kisebb szerepekben kezdett el szerepelni a nagyvásznon. A filmes sikereket az 1970-es évek elején kezdte ünnepelni. 1974-ben mellékszerepet játszott a népszerű Pokoli torony című katasztrófafilmben, és a Lángoló kereszt című krimiben. Két évvel később feltűnt az akcióval teli Killer Force című filmben, és ő játszotta az egyik főszerepet a mozgó vonaton belül tomboló halálos vírusról szóló thrillerben, A Kasszandra-átjáró című filmben is. 1977-ben a Földi űrutazás című összeesküvéses thrillerben az egyik űrhajóst alakította, aki többiekkel együtt egy hamis Mars-leszállást követően menekülni kényszerül a hatóságok elől.

 

Az 1980-as és 1990-es évek fordulóján sok néző emlékezetében hagyott kitörölhetetlen nyomot komikus képességeinek köszönhetően. A balszerencse által folyton életveszélyes helyzetekbe sodródó, és szinte mindig gipszben és kötszerben végződő Nordberg ügyetlen nyomozó szerepében három epizódban is feltűnt a Leslie Nielsen főszereplésével készült sikeres amerikai Csupasz pisztoly című vígjátékban. 1992-ben mellékszerepeket kapott a No Place to Hide és a C.I.A. – A kód neve: Alexa című thrillerekben is. A harmadik Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet című film 1994-ben lett az utolsó játékfilmje, ugyanabban az évben, amikor karrierje végleg véget ért.

 

Bár a kilencvenes évek közepén sikerült elkerülnie a börtönt, 2008-ban Nevadában egy másik perben rablás és emberrablás miatt állították bíróság elé. Harminchárom év börtönre ítélték, de végül 2017-ben kilenc év után jó magaviseletért szabadult. A következő évben Simpson valószínűleg utoljára lett híres a vígjátékok világában, ráadásul tudta nélkül. Ugyanis Sacha Baron Cohen brit színész és komikus álcázva becsalta őt az egyik megrendezett vígjátéki jelenetébe a Who is America? című sorozatban.

Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Új Frank Drebin Pamela Andersont nézegeti

Új Frank Drebin Pamela Andersont nézegeti

2024.04.18

Nagyon úgy néz ki, hogy tényleg felénk repül. A Paramount Pictures stúdiónál ugyanis valóban halad előre az új Csupasz pisztoly, amelyben a legendás Frank Drebin nyomozó karakterét, akinek… (több)

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)