A cseresznye íze

  • Irán Ta'm e guilass (több)
TV szpot
Dráma
Irán / Franciaország, 1997, 95 perc

Streaming (1)

Tartalmak(1)

Az 1997-es Cannesi Filmfesztivál Arany Pálma díjas filmje örökérvényű tanítás az életről, annak értelméről. A megtévesztő egyszerűségű filozófikus alkotás főszereplője egy megtört és egyre elkeseredtebb férfi, aki keres valakit, aki halála után, melyet önkezével hajtana végre, eltemetné. Kocsijával, Irán homok lepte dombjain keresztül autózva, az útjába kerülő embereket meg-megszólítja. Időnként felvesz egy munkást vagy katonát, de kívánsága mindenkit elriaszt. Egy idősebb török ember azonban elvállalja a megbízást, de előtte elmesél egy történetet. (Budapest Film)

(több)

Recenziók (2)

POMO 

az összes felhasználói recenzió

magyar Irán száraz, poros síkságai egy csepp víz nélkül. Minimális mozgással rendelkező kamera. Nincs zene. Egy világ érzelmek nélkül, színek nélkül. Egy jól szituált, öngyilkosságra készülő középkorú férfi keres valakit a környéken, aki hajlandó lenne őt másnap éjjel eltemetni, busás anyagi ellenszolgáltatásért cserébe. Nem számít, hogy miért akarja - és nem is fogjuk megtudni. Abbas Kiarostami nem szereti manipulálni a néző érzéseit, szereti hagyni, hogy csak megfigyeljen és rakja össze a gondolatait. Mitől érdekes ez a film, hogy nem tudtam levenni róla a szemem? Ha rájönnék, a film elveszítené a varázslatot, ami körülveszi. Mindenesetre ez volt az első alkalom, hogy egy film miatt a végén szomjas voltam. ()

kaylin 

az összes felhasználói recenzió

angol Even if reading the book "1001 Films You Must See Before You Die" didn't give me anything else, it definitely gave me an idea that good movies are not only the American ones, but mainly that there are countries that have quality creators, countries that have incredibly innovative movies. "Taste of Cherry" is precisely one of such movies. ()