Különjárat

(fesztivál filmcím)
Dokument
Svájc, 2011, 103 perc

Streaming (1)

Tartalmak(1)

Fernand Melgar bensőséges és érzelemteli portréja a visszautasított menedékkérőkről és az illegális bevándorlókról a svájci Frambois menekülttáborban olyan világot mutat meg, amelyet kevesen ismernek belülről. Minden itt tartózkodónak három lehetősége van: szabadon távozhat, ha megkapja a menedékjogot; önként elhagyja az országot egy menetrend szerinti repülőjárattal; vagy felügyelet mellett, egy úgynevezett "különjárattal" visszatér a szülőföldjére. Miközben a háttérben repülőgépek szállnak le és fel, a személyzet – gondnokok, tanácsadók és barátok -- a táborlakók jólétéről folytat meleg hangú beszélgetéseket. Melgar elképesztő közvetlenséggel fordul szereplőihez, és vezet be minket a barátságban és félelmekben osztozó sorstársak emberi közösségébe. (Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál)

(több)

Recenziók (2)

POMO 

az összes felhasználói recenzió

magyar Bepillantás egy svájci börtönbe, ahol illegális bevándorlók várnak a kitoloncolásra. Az, hogy nem bűnözők, öt vagy húsz éve éltek Svájcban, becsületesen dolgoztak, és családot akartak alapítani, senkit sem érdekel. Vissza kell térniük a szülőföldjükre. A film bemutatja a kitoloncolásuk körüli cirkusz abszurditását, valamint a kétségbeesésük és a hatóságok velük szemben tanúsított, látszólag szociálisan érzékeny hozzáállása közötti összeütközést, amely valójában csak egy közömbös, mechanikus formalitás. A film az eddig zárt ajtók mögé néz be, és dokumentumfilmes szempontból figyelemre méltó az által, hogy egész idő alatt senki sem néz bele a kamerába, és senkinek a viselkedését semmilyen módon nem befolyásolja a kamera jelenléte - mintha nem is lenne jelen azokban a feszült és intim párbeszédes jelenetekben. Egy tiszta, hiteles dokumentum, amely elfeledteti, hogy ez egy dokumentum. ()

gudaulin 

az összes felhasználói recenzió

angol We will take exemplary care of you, and we will show you precisely how Swiss institutions function. Do you want a double portion of meat - you can have it. We will provide you with a psychologist, a personal consultant, and a whole team of specialists who are responsible for your well-being. Just keep one thing in mind. Sooner or later, we will send you voluntarily or involuntarily from our paradise to the unfriendly world from which you once came to us. You can disagree with it, you can even protest, but that's all you can do about it. Special Flight is a contribution to the current European debate on the influx of immigrants. It's solidly made, but quite monotonous and excessively long. It exhausts what it wants to communicate in half an hour, and with each passing minute, it repeats itself. Overall impression: 55%. ()

Hirdetés

Galéria (15)