Galapagos

(sorozat)
  • Egyesült Királyság Galápagos
Dokument
Egyesült Királyság, 2006, 3x49 perc

Tartalmak(1)

Tűzből született szigetek: Darwin már definiálta ezt a szigetcsoportot, éppen sajátságos körülményei, adottsága miatt. Nevezetesen egy szerencsésen elkülönülő, világtól elzárt szigetcsoportról van szó, ahol a flóra és fauna adaptációja viszonylag jól követhető egy kutató számára; lehet mondani, a természet gondoskodott egy nagy természetben fellelhető laboratóriumról a természettudósok számára.
Szigetek, amelyek megváltoztatták a világot: A Galapagos szigetek, Dél-Amerika partjaitól 800 kilométerre helyezkednek el, egy kicsit délre az Egyenlítőtől. 13 elszórt fő sziget és több mint száz, az óceánból kiemelkedő sziklaszirt szigetecske és korall sziget. Mindegyik sziget sajátos arculattal bír, egyeseket sűrű erdő borít, mások járhatatlan füstölgő óriások, prüszkölő tengeri sárkányokkal. Valamennyi itteni jelenség bolygónk különös világáról mesél.
A változás erői: Hogyan formálták és formálják ma is a Galapagos szigetek elővilágát az állandó változás erői? Lencsevégen a világ egyik legaktívabb vulkáni folyamatokkal jellemezhető szigetcsoportja, ahol a varacskosfejű gyík küzdelmének tétje nem kevesebb mint az életben maradás. Egyes növények meglepő módon alkalmazkodtak az itteni zord körülményekhez. A szívós lávakaktusz az egyik első úttörő, amely megjelenik a kemenceforró talajon. (MTV)

(több)

Recenziók (1)

POMO 

az összes felhasználói recenzió

magyar Nagyon szép három dokumentumfilm egyben, amely a Galápagos-szigetek felfedezését, néhány sziget egyediségét és a ott élő állatok (sőt, némelyik CSAK ott él) egyediségét mutatja be. Kár, hogy a három epizód témái átfedik egymást, és a felvételek és a kísérő kommentár egyes részei még ismétlődnek is. Koncepcionálisan több értelme lenne, ha minden epizódban másra koncentrálnának. Külön dicséret illeti a fantasztikus keménypapíros 3 darabos DVD csomagolást, amely inkább egy gyönyörű könyvre emlékeztet, mint egy DVD-dobozra. ()