15 perc hírnév

  • Egyesült Államok 15 Minutes (több)
Előzetes

Tartalmak(1)

Eddie Fleming nyomozó a New York-i rendőrség kirakatembere, médiasztár. Az idők során megtanulta, hogyan kezelje a médiát, hogyan fordítsa munkája hasznára, és miként ne húzzon ujjat ezzel a félelmetes hatalommal. A média dicsfényéből, az ismertségből és a vele járó kétes haszonból azonban a bűnözők is egyre inkább ki akarják venni a részüket. Ebben a törekvésükben sajnos szövetségesekre találnak a média világában és az igazságszolgáltatásban is megtalálható kalandorok személyében. Két ámokfutó kelet-európai bűnöző felbukkanása minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja a népszerű és dörzsölt zsarut. (Kinowelt)

(több)

Recenziók (4)

POMO 

az összes felhasználói recenzió

magyar A 15 perc hírnév egy film Stone Született gyilkosok stílusában. Legnagyobb értéke a cseh Karel Roden, aki zseniálisan alakítja a zavart, neurotikus gyilkos és bűnöző karakterét, aki problémáit nem ésszel, hanem késsel a kezében oldja meg. Oleg Taktarovval együtt pedig megalkották a Malory és Nickie duót a már említett Stone filmből. A központi hőspár, akik bár utálatos elemek, ugyanakkor ikonikus alakok szerepét töltik be, a film gondolatának hordozói és kezdeményezői. Stone művével ellentétben, ahol még a törvény oldalán állók is ugyanolyan "kóklerek" voltak, mint a központi gyilkos páros, a 15 perc hírnévben igazi amerikai hősök állnak velük szemben, nagyobb pisztollyal és még nagyobb szívvel. Szorítunk a karaktereiknek, ahogyan az a hasonló, a jó és a rossz közötti harc nézői felfogásban természetes - és ezért nem csak egy pofont kapunk, ami kritizálja ezt a fogyasztói és naiv, hollywoodi klisékkel teletűzdelt szemléletet. Amerika, a showbiznisz sikerének "szabályai" és általában az egész jogrendszere, mindez a film szerint korrupt és beteges. Ami megakadályozza, hogy a film több legyen, mint egy kellemetlen tüske a hátsóban, az a műfaj szaggatottsága és enyhe belső ellentmondása. Egy ideig szórakoztat az európai bevándorlópáros ostobasága és naivitása, majd megdöbben a brutalitás, amely egyikük késpengéje alatt, és másikuk kamerája előtt zajlik. Később beleszeretsz De Niróba, amikor nézed a romantikus jeleneteket a menyasszonyával, és aztán... majd meglátod a saját szemeddel. Egyszóval, ellentmondásos érzelmek meglehetősen összefüggéstelen keveréke. Kérdéses, hogy Herzfeld így akarta-e felfogni a filmjét, vagy csak a rendezői koncepció kicsúszott a kezéből. ()

Lima 

az összes felhasználói recenzió

angol Robert De Niro shows his career is going downhill, because he is taking roles in increasingly mediocre films, and 15 Minutes is no exception. Karel Roden overacts with gusto and maintains a comfortable distance next to the awful Edward Burns. ()

Kaka 

az összes felhasználói recenzió

angol 15 minutes doesn’t work very well. The concept looked very promising, but John Herzfeld ruined it with his hasty and convulsive direction, which had such a negative impact that even if Robert De Niro and Karel Roden were walking on the ceiling, it probably wouldn't have helped. Those amateur camera flourishes started to annoy me to no end after a while. ()