vissza az összes hírhez
A sztrájkok akár 2024-ig elhúzódnak?

A sztrájkok akár 2024-ig elhúzódnak?

2023.07.25 Szerző dO_od

A színészek sztrájkja most már két hete tart, az írók sztrájkja pedig három hónapja, és már most nyilvánvaló, hogy ez a konfliktus az egyik legnagyobb és leghosszabb lesz Hollywoodban, és hogy kimenetele valószínűleg hosszú évekre meghatározza a filmipar formáját. Csak, hogy megismételjük, a két szakszervezet követelésének legfontosabb pontjai a streamingből származó az ún. maradványdíjak (itt elsősorban a Netflix a hibás, de mások is érintettek), illetve a mesterséges intelligencia és ezzel kapcsolatos gyakorlat betiltása - a színészek szkennelése és a képmásuk örökös birtoklása.

 

Jelen pillanatban arról beszélnek, hogy a SAG-AFTRA és a WGA feltételeinek elfogadása minden stúdiónak nagyjából évi 23 millió dollárjába kerülne. Ha ez az információ igaz, akkor ez alapvetően aprópénz, amit az olyan nagy cég, mint a Disney vagy a Netflix meg sem érezné. Az egyes szakértők szerint a hozzáállásuk lényege, hogy ha most meghátrálnak, mi akadályozza meg a színészeket, írókat vagy másokat abban, hogy a jövőben újra sztrájkoljanak, és még többet kérjenek. Úgy tűnik, hogy ez, illetve a mesterséges intelligenciára irányuló egyértelmű törekvés a két legnagyobb akadálya annak, hogy a két fél megállapodjon.

 

Duncan Crabtree-Ireland, a SAG főtárgyalója ezért most azt nyilatkozta a Sydney Morning Herald ausztrál napilapnak, hogy a sztrájkok akár a jövő év elejéig is elhúzódhatnak. Konkrétan januárról vagy februárról beszélt, mint lehetséges időpontról, amikor megszülethet a megállapodás. Elmondása szerint jelenleg nem folynak tárgyalások, illetve a stúdiók és az AMPTP sem tesz erőfeszítéseket, hogy a felek leüljenek tárgyalni. Nem működnek alternatív kommunikációs csatornák sem, amelyeken keresztül a két fél továbbíthatná a nem hivatalos információkat. Minden fagyponton van, amit az a friss információ is bizonyít, miszerint a Disney már azt fontolgatja, hogy elhalasztja az idei premierjeit. De a végére van egy jó hírünk is, mivel Dwayne Johnson színész (Halálos iramban: Ötödik sebesség) állítólag gondoskodott arról, hogy a színészek szakszervezetének vészszámlájára az eddigi legnagyobb összegű egyszeri pénzhozzájárulás érkezzen. Az összeg állítólag hét számjegyű volt.

Hirdetés

Hirdetés

Legolvasottabb hírek

Legfrissebb hírek

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

Hugh Jackman és Robin Hood halála?

2024.05.06

Elég sok Robin Hood-film készült már? Úgy tűnik, nem. Ez a mostani azonban eléggé kilóghat a sorból. A készülő The Death of Robin Hood című alkotás ugyanis egy kicsit sötétebb változatban fogja újra… (több)

Meghalt Bernard Hill színész

Meghalt Bernard Hill színész

2024.05.05

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Bernard Hill brit színész, aki olyan filmekben vált ismertté, mint a Titanic, a Ragadozók és A Gyűrűk Ura trilógia. A szomorú hírrel a BBC televíziós csatorna állt… (több)