Tartalmak(1)

A lazán összefüggő három epizódból álló film a II. világháború utolsó hónapjaiban játszódik, Magyarországon.
Jancsó-epizód: Szabotázs történik a hadiüzemben. A rögtönítélő bíróság halálra ítéli a tettest, Márkus Imrét, ezért a munkások sztrájkba kezdenek. Szikszai százados azzal a feltétellel ígér kegyelmet a férfinak, ha rábeszéli társait a munka felvételére. Márkus látszatra beleegyezik, beszédében azonban a sztrájk folytatására szólít fel - ezért a helyszínen lelövik.
Wiedermann-epizód: Három szovjet katona (Mihail, Ványa és Jása) megmenti és gondjaiba veszi az árva Miskát. Folynak a harcok, a szomszédos tanyán a fiatalasszonynak fia születik. Kétségbeesve próbálja megkereszteltetni gyermekét, végül az odaérő Mihailék szereznek papot.
Várkonyi-epizód: Budapest. A színházban lázasan folynak a próbák, miközben a pincében menekülteket bújtatnak. Ide kerül a gettóból kiszöktetett dr. Radó is. Mihailék érkeznek elsőként a pincébe, a színészek önfeledten játszanak nekik. Kint folytatódik a harc. Dr. Radó az élete árán megmenti Mihailt, a másik két katona meghal.
Zárlat: Április 4. tizenötödik évfordulóját ünneplik Budapesten. A szovjet küldöttséggel érkező Mihail sok év után most találkozik ismét az általa megmentett Miskával. (Mokép)

(több)

Szereplők: