Földünk nagy folyói

(sorozat)
  • Magyarország A Föld nagy folyói (több)

Évad(2) / Epizódok(6)

Tartalmak(1)

Az Amazonas (1. rész): Az Amazonas a legek folyója: a legnagyobb vízhozamot produkálja, a legnagyobb vízgyűjtőterülettel rendelkezik, a legváltozatosabb élővilágnak ad otthont. Dél-Amerika kilenc országát szeli át, állatok és emberek millióinak életét határozza meg döntő módon. Az Amazonas egyszerre áldás és átok, csodás természeti jelenség és kíméletlen csapás. A film bemutatja, miként élnek együtt halak, madarak, emlősök – köztük mi, emberek – ezzel a folyóval, mely hatalmas esőerdőket táplál, különleges állatoknak nyújt menedéket, és ősi törzsek tisztelik szentként, gyógyító erőt tulajdonítva neki. Az Amazonas számos olyan titkára derül fény, melyet egészen a legutóbbi évekig megőrzött magának.

A Nílus (2. rész): A Nílus Földünk leghosszabb folyója, az Egyenlítő vidékétől a Földközi-tengerig 6000 kilométeren át halad Afrika vadregényes tájain. Forrása egészen a legutóbbi időkig ismeretlen volt, mivel a fekete kontinens csak lassan, fokozatosan tárta fel titkait a felfedezők előtt. Az egyiptomiak szent folyója több országot érintve igen változatos képet mutat. Hol vad zúgók és meredek vízesések, hol pedig kiterjedt mocsárvidékek jellemzik. Ennek megfelelően sokszínű élővilág jellemzi, a legkisebb rovaroktól az elefántokig számtalan faj – köztük természetesen az ember – fennmaradásának zálogát jelenti a Nílus az afrikai kontinens forró tájain.

A Mississippi (3. rész): A Mississippi több, mint egy nagy folyó Észak-Amerikában. Egy nemzet jelképe, összetartó ereje, emellett pedig az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonala, mely összeköttetést teremt az Egyesült Államok középső, mezőgazdasági termelésben érdekelt területe és az óceán között. A folyó a forrásvidékétől kezdődően egészen a torkolatánál kialakult mocsarakig igen különleges élővilágnak ad otthont. Ám ez az idill veszélyben lehet, hisz a Mississippi szabályozásáért tett erőfeszítések káros hatásokat idéztek elő. Sikerül-e megfékezni, esetleg visszafordítani ezeket a folyamatokat? Erről is szól a film, mely látványos utazásra hív az Egyesült Államok jelentős részét átszelő Mississippi kanyarulatait követve. (MTVA)

(több)